Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako promišljaju sadašnjost i budućnost

Genijalci iz Tituša: 'Znanje je postalo in, zato smo sigurniji da ovdje želimo ostati'

Foto: Privatna arhiva
1/3
26.09.2021.
u 09:00

Maturu su položili s čistim peticama, među najboljima u pandemijskoj generaciji

Zovu ih genijalcima iz Tituša. Benedicte Gabelica, Martin Sikirić i Marija Vukšić, troje donedavnih učenika zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog, državnu su maturu položili među najboljima u generaciji, s čistom peticom iz svih predmeta, a potom upisali i željene fakultete. Benedicte nastava tako uskoro počinje na Fakultetu elektronike i računarstva, Mariji na Prirodoslovno-matematičkom, a Martin svoje visoko obrazovanje nastavlja na Medicinskom fakultetu.

Nismo zakinuti, naprotiv

– I jedva čekam početak nastave jer je pristup gradivu drukčiji nego u srednjoj školi. Upisala sam matematiku i ponajviše se veselim teorijskim predmetima. Naime, teorijska matematika me fascinira – govori Marija Vukšić.

Obrazovanje u Hrvatskoj smatra vrlo kvalitetnim, a ističe i kako se naša znanost, baš kao i sport, može podičiti velikim uspjesima.

– Mislim da možemo biti ponosni na hrvatske znanstvenike, od Boškovića, Ružičke i Preloga pa sve do današnjih vrhunskih stručnjaka koji djeluju u gotovo svim područjima – kaže buduća brucošica. A drži i da je percepcija hrvatskog društva negativnija nego što bi trebala biti.

Foto: Privatni album

– Ne postoji društvo koje savršeno funkcionira, pa tako ni naše, ali kod susjeda je trava uvijek zelenija pa vjerujemo da je svuda bolje nego kod nas. Naravno da uvijek ima prostora za poboljšanje, ali mislim da smo jedan od rijetkih naroda koji je složan i spreman pomoći, naročito u nedaćama, što smo i pokazali nakon potresa – objašnjava. Ideja da se usavršava i u inozemstvu joj je privlačna, no ako i ode, kaže, ne namjerava ostati zauvijek.

– Mislim da bi mi to donijelo puno novih mogućnosti i otvorilo mnoga vrata. Međutim, željela bih se ovamo vratiti. Hrvatska je zemlja koja se može ponositi prirodom, kvalitetom života, sigurnošću, pitkom vodom, kakvoćom zraka... U zadnje se vrijeme više ulaže u obrazovanje, što je meni, kao budućoj matematičarki, od ključne važnosti – kaže Marija, koja ne smatra da je generacija kojoj pripada zakinuta zbog potresa i pandemije. Svaki je naraštaj, napominje, obilježila neka nedaća s kojom se nosila.

– Situacija u kojoj se nalazimo zasigurno je utjecala na naše živote, ali mislim da se njoj trebamo prilagoditi. No, ne bih rekla da smo zakinuti, zapravo baš suprotno. Vjerujem da naša generacija ima pregršt mogućnosti i privilegija, samo je pitanje znamo li ih prepoznati i na pravi način iskoristiti – zaključuje.

I njezina školska kolegice Benedicte Gabelica također hvali hrvatsku znanost.

– Drago mi je što se u posljednje vrijeme sve više ulaže u nju i nadam se da će se tako nastaviti – kaže buduća brucošica FER-a, koja je taj fakultet odabrala jer se namjerava baviti matematikom i računarstvom. Na pitanje kani li otići u inozemstvo, još nema odgovor. Voljela bi, ističe, putovati i steći nova znanja, no ako i ode, najvjerojatnije će ostati u Europi. Online nastava i otežani uvjeti školovanja, napominje, bili su dobra priprema za ono što ih očekuje na fakultetu.

Foto: Privatni album

– Za online nastave je kontakt s profesorima bio manji, ali je na internetu postavljena velika količina materijala iz kojih se gradivo moglo dobro usvojiti. Stoga mislim da je to bila i dobra priprema za faks, na kojem se svatko mora sam motivirati, organizirati i biti spreman na puno samostalnog učenja – objašnjava Benedicte. Smatra pak da su najzakinutiji bili učenici koji su u potresima ostali bez domova.

– Stalna podrhtavanja tla izazivaju strah i teže je u takvim uvjetima učiti, a i spavati po noći. Znam da su za učenike s pogođenog područja organizirane besplatne pripreme za maturu, no ne znam je li to bilo dovoljno da nadoknadi sve posljedice potresa i pandemije na njihove živote prošle godine – govori.

U inozemstvo se ne namjerava iseliti ni Martin Sikirić, koji je upisao Medicinski fakultet.

– Nakon završetka želio bih ostati u Hrvatskoj. Svjestan sam da bih vani možda imao više prilika, veću plaću i slične prednosti koje potiču mlade na odlazak, ali zasad se ne vidim u inozemstvu. Ovdje su mi obitelj i prijatelji, tu sam doma – poručuje Martin. Hrvatsko društvo, dodaje, suočava se s brojim problemima, a kao jedno od rješenja vidi još veća ulaganja u znanost.

Foto: Privatni album

Recept za uspjeh

Sve troje genijalaca iz Tituša kaže nam da svoj uspjeh duguju kvalitetnom profesorskom kadru koji ih je poticao na razvoj kritičkog mišljenja, da ne uče za ocjenu, već radi znanja, ali i vlastitim radnim navikama. Ističu, naime, kako je za svaki uspjeh važan kontinuirani rad, pa to savjetuju i budućim maturantima.

– Ne oslanjajte se na pripreme, već kontinuirano učite sve četiri godine i vodite kvalitetne bilješke iz predmeta koji će biti na maturi. Zadaće pišite, ne prepisujte ih, rupe u znanju teško je poslije popuniti. Matura nije teža od ispita u školi, samo je opsežnija i tako joj pristupite – poručuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije