Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera kontejneri

Gdje završavaju metal i plastika iz spremnika za odvojeni otpad

Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
04.04.2018.
u 08:24

Nakon objavljene snimke nije dugo trebalo čekati odgovor Holdinga koji je, unatoč isprici Peteka, najavio tužbu za širenje lažnih vijesti

Plastika i metal odlažu se u isti spremnik i radi se o istoj vrsti otpada. Zaključak je to dvodnevne zavrzlame koja je započela snimkom koju je na službenoj stranici na Facebooku objavio Renato Petek, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini iz Josipovićeve stranke Naprijed Hrvatska. Na snimci se jasno vidi da radnici Čistoće u isti kamion pred Kranjčevićevom 45, gdje su nedavno postavljeni podzemni kontejneri za odvajanje otpada, stavljaju otpad iz dva različita spremnika. Dva kontejnera koji inače stoje pod zemljom prvo hidraulički podižu, a potom prazne žuti pa plavi.

Posljedice za glasine

Svatko tko je gledao snimku zaključio je isto – radi se o plastici i papiru. I to zbog jednog jedinog razloga – plava boja spremnika obično znači papir, a žuta plastiku. No ispalo je da boja spremnika pod zemljom ne odgovara posudama od inoksa nad zemljom, pa su iz Zagrebačkog holdinga brže-bolje jučer sazvali presicu kako bi ukazali Peteku da je u krivu.

– Grad Zagreb i Zagrebački holding pod povećalom su javnosti jer su najveći u Hrvatskoj. Time smo na meti udara različitih kritika. Živimo u demokraciji koja sa sobom nosi slobodu izgovorene riječi, ali i odgovornost za nju. Podsjećam da je širenje lažnih vijesti i uznemirujućih glasina, sukladno Kaznenom zakonu RH, kazneno djelo. Poduzet ćemo sve pravne radnje kako bismo zaštitili svoj ugled – rekla je Senka Knežević, službenica za informiranje Zagrebačkog holdinga. Odgovorni će snositi posljedice, zaključila je, iako nije željela precizirati o kome se radi niti planira li Zagrebački holding podići privatnu tužbu protiv Peteka.

5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

1/33

Bandić: Lažu i podvaljuju

Ukoliko je to jedini način da se dobiju odgovori na sva pitanja vezana uz odvajanje otada u gradu, kaže Petek, spreman je snositi odgovornost za snimku.

– Video nisam ja snimio, već sam ga dobio pokraj prošlog tjedna. Njegova poanta nije da se sve iz kontejnera baca u isti kamion, već postavljanje pitanja kamo se ta plastika i metal odvoze nakon što ih prikupe. Potpuni odgovor nikad nisam dobio. Činjenica jest da Čistoća ima ugovor s privatnim tvrtkama koje zbrinjavaju taj otpad, no ne zna se u kojim količinama i za koji ugovoreni novac – kaže Renato Petek.

Snimka je prilično razljutila i gradonačelnika Milana Bandića koji ju je nazvao “beskrupuloznom laži”.

– Drugo im nije preostalo nego da lažu i podvaljuju, to je sastavni dio posla – ljutio se.

Da u Hrvatskoj ne postoji burza otpada pa time da na državnoj razini nije ni reguliran sustav otkupa dobro se zna. Žele li odvajati, lokalne zajednice moraju same osmisliti sustav gospodarenja otpadom. Do danas potpuno organizirano odvojeno prikupljanje otpada nemaju ni u Samoboru, gdje isti kamion kupi sav odvojeni otpad, a potom ga vozi na isto odlagalište koje nema sortirnicu.

Komentara 23

VO
vorda400
09:01 04.04.2018.

Nisu lažne vijesti nego je to javna tajna da nema reciklaže i razvrstavanja pazi sad oni dižu TUŽBU pa nisu ljudi baš tako glupi ali na svakim izborima opet dokažu da jesu

Avatar dras32
dras32
09:11 04.04.2018.

Najbolji biznis trenutno u HR, nabava kanti za razvrstavanje za kucanstva. Stricevici ,kumovi i nositelji ispravne clanske iskaznice trljaju ruke.

DO
dopizdilomi
09:36 04.04.2018.

Sada je plastika i metal, jučer je bilo plastika i papir. Dajte više dogovorite se da li plastika i metal ide na Jakuševac ili plastika i papir ide na Jakuševac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije