Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekti koje se čeka godinama

Gdje je zapelo s vrtićem u Svetoj Klari? Dom zdravlja i dalje nije u planu

storyeditor/2022-04-13/klara.jpg
14.04.2022.
u 12:00

Dom zdravlja i dječji vrtić. To će gotovo svakom stanovniku Svete Klare najprije pasti na pamet kada ih se upita što nedostaje u njihovu naselju. Zbog doktora i djece koju vode u vrtić, kako kažu, nerijetko znaju ići i na drugi kraj grada jer ni u okolnim kvartovima mjesta nema.

Procjena na 40 milijuna kn

Dobra je vijest da nakon 12 godina borbe za vrtić, odnosno otkako se prvi put pokrenulo pitanje njegove gradnje, kako se čini, naselje nikad nije bilo bliže tome da ga dobije. Projekt je, naime, ušao u plan nabave Grada za ovu godinu, a trenutačno se čeka građevinska dozvola. O njezinu ishođenju i postupku javne nabave za odabir izvođača, kažu u Gradu, ovisit će rokovi početka i završetka radova. U nekoliko je navrata od 2010., podsjetimo, bio najavljivan početak gradnje, a posljednji put lanjskog proljeća, budući da je projektna dokumentacija izrađena godinu prije. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, realizacija se prolongirala, što zbog birokracije, što zbog promjene vlasti. Predsjednik tamošnjeg Mjesnog odbora Vedran Ivanković nada se pak kako bi gradnja objekta koji će primiti 240 djece mogla početi do kraja 2022.

– U siječnju su gradnja i opremanje ušli u plan nabave s procjenom do 40 milijuna kuna. Namjera je financirati vrtić bespovratnim sredstvima iz europskih fondova – kaže Ivanković. Prema projektu arhitekata iz biroa Proar objekt će biti kružnog oblika, a u sredini će se nalaziti atrij u kojemu će se djeca moći igrati. Zgrada omeđena Sisačkom, Posedarskom i Burićevim odvojkom prostirat će se na 2730 četvornih metara, a u prizemlju će se smjestiti šest jasličkih i na katu isto toliko vrtićkih skupina. Vrtić će biti opremljen suvremenom tehnologijom, a imat će i kabinete za senzomotoriku, garderobe, prostorije za logopeda, pedagoga, psihologa i defektologa, kuhinju s blagovaonicom te poseban prostor za rad s roditeljima.

Trebaju li doktori u kvartu?

Što se tiče doma zdravlja, loša je vijest da će na njega, kako nam kažu u Gradu, morati još čekati jer se zasad ne zna postoji li stvarna potreba za njegovom gradnjom.

– Nakon konačno definiranog novog popisa stanovništva po gradskim četvrtima i mjesnim odborima trebala bi se donijeti i nova mreža javne zdravstvene službe koja je u ingerenciji resornog ministarstva. Ona će pokazati postoji li stvarna potreba za uvođenjem novih timova, a time i za gradnjom Doma zdravlja u Svetoj Klari – objašnjavaju u Gradu dodajući kako još ima dovoljno liječnika u blizini kvarta koji primaju nove pacijente. Svetoklarani, naime, gravitiraju prema domovima zdravlja na Aveniji Većeslava Holjevca, u Remetinečkom gaju i Sigetu, a mjesta, kažu, ima.

– U Remetinečkom gaju je pet, u Sigetu su dva, a na Aveniji Većeslava Holjevca ima devet timova opće medicine. Od tih devet, čak četiri nemaju ni standardni broj osiguranika. Samo jedan ima maksimalan broj pacijenata. Stoga gotovo svi mogu primati još novih pacijenata. Za djelatnost opće medicine standardni broj osiguranika iznosi 1700, minimalni 1275, a maksimalni 2125 – poručuju iz Grada. •

 

Objekt za smještaj djece koji se obećava od 2010. kane, kažu, financirati novcem iz europskih fondova

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije