Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sezona počinje 1. lipnja

Želite se kupati na Jarunu ili Bundeku? Evo što je pokazala analiza vode!

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
08.04.2019.
u 10:05

Dok su se prošle godine za “bućkanje” na Jarunu preporučivale samo dvije lokacije, ove godine za kupače sigurno je svih pet

Kamo god dođeš, možeš se “bućnuti”. Sve plaže Jaruna, a i Bundeka ove će godine spremne dočekati one koji vruća ljeta radije provode u unutrašnjosti nego na obali jer analize “Andrije Štampara” su pokazale – kvaliteta vode svugdje je odlična.

Veliko jezero, Malo jezero, Otok veslača, Otok Trešnjevka, pa čak i jarunski Otok Univerzijade od 1. lipnja postat će pojedinim Zagrepčanima omiljene destinacije, a bez brige moći će se kupati i na istočnom, zapadnom te južnom dijelu Bundeka jer i tamo u analizi vode apsolutno sve “štima”.

Uzorci iz prošle sezone

Posljednji put ovako dobre vijesti iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar stigle su 2017. godine, kad su također sve plaže u gradu bile sigurne za kupanje, dok je u protekle četiri godine svake kupališne sezone barem jedna “zaštekala”. Primjerice, 2015. nije se moglo osvježiti na jarunskom Malom jezeru niti na Otoku Univerzijade, a potonji je za uživanje u vodi bio nedostupan i 2016., baš kao i južna strana jezera na Bundeku.

Najgore je, podsjetimo, bilo lani, kad je analiza vode pokazala da se na Jarunu ne smije kupati čak ni na tri najveće plaže, i to na Velikom i Malom jezeru te na Otoku Univerzijade. A upravo taj otok, simbol sportskih igara mladih, najčešće je Zagrepčanima bio nedostupan jer na njemu se u posljednje četiri godine moglo kupati tek jedno ljeto. Način na koji “Andrija Štampar” određuje je li voda dobre kvalitete ili ipak ne jest vrlo jednostavan. Uzorke uzimaju u prethodnoj kupališnoj sezoni, a i neposredno prije početka tekuće te ih šalju na obradu.

Upozorenja su uzalud

– Analizom podataka utvrđeno je da je u sezoni kupanja 2018. od ukupno 128 pojedinačnih uzoraka jezera Jarun, 125 bilo izvrsne kakvoće, a tri su bila dobre kakvoće, što znači da je 98 posto uzoraka bilo izvrsno – objašnjavaju iz “Štampara”, gdje kao mjere kojima bi se izvrsna kakvoća vode održala predlažu edukaciju građana o čistoći, ali i redovito mehaničko čišćenje površine i odmuljavanja dna.

Sezona kupanja na jezerima počet će, kao što je već spomenuto, 1. lipnja, a trajat će do 15. rujna. I ove godine kupače će čuvati spasioci, koji su lani imali nešto manje posla, budući da tri od pet jarunskih plaža nije bilo preporučeno za kupanje. Nije se preporučilo ulaženje u vodu, što ne znači, kažu nam na Jarunu, da toga nije bilo.

– Ljudi se nisu pretjerano obazirali na zabrane, iako su svugdje bila postavljena upozorenja da voda nije zadovoljavajuće kakvoće. Posebno se nije na oprez moglo uvjeriti one koji dolaze ovamo već godinama i jednostavno se moraju okupati u “svom Malom jezeru, zagrebačkom moru” na kojem će ovo ljeto svi biti sigurni – govore na Jarunu.

>> Pogledate video: Zimsko kupanje u Bundeku

Komentara 12

AN
ante92
10:33 08.04.2019.

Prije se jezero čistilo i odmuljavalo dr. Milan je spisko pare pa se više ne čisti, sada je kako Bog da.

ZI
zip123
09:32 08.04.2019.

Voda na Jarunu je uvijek bila za kupanje,od 1989 se kupam tamo i nikad nista jer se otusiras poslije sto je normalno.Nepoznanica je zasto je grad Zagreb zapostavio opcenito Jarunsko jezero a vlasnik je istog.

CH
che99
10:32 08.04.2019.

Kako ne, baretina u centru grada je super za kupanje, srecom pa je glavonja napravio fontane pa se zamljaci imaju gdje i otusirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije