Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SC Stjepan Radić

Fuchs: Ako se studentima radi kazalište, nek' izvole

dom
Anto Magzan/PIXSELL
29.03.2010.
u 15:12

Ukinuli smo i školarine za prvu godinu studenata i činimo sve da unaprijedimo studentski standard- poručio je Radovan Fuchs.

Trebale su proći čak 23 godine da hrvatska metropola dobije nove studentske sobe. Zbog toga i nije čudno što ih je u Studentskom naselju “Stjepan Radić” svita predvođena ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Radovanom Fuchsom, gradonačelnikom Milanom Bandićem i rektorom Sveučilišta u Zagrebu Aleksom Bjelišem razgledala kao da su novo svjetsko čudo.

600 eura po kvadratu

Ne treba im zamjeriti s obzirom na to kakva je većina ostalih domova. Najnoviji, 11. paviljon u naselju, uistinu je nešto na što zagrebački studenti do sada nisu navikli. Sastoji se od 24 apartmana, a svaki ima po dvije prostrane sobe s ukupno 93 postelje. Sve sobe povezane su s čajnom kuhinjom i WC-om.

– Objekt ima 2606 četvornih metara i sagrađen je u deset mjeseci. Za to je utrošeno 11,5 milijuna kuna, što je 600 eura po kvadratu. Najbolje je od svega to da je sve već plaćeno – poručio je Niko Vidović, ravnatelj Studentskog centra u Zagrebu. Istina, trošak je podmiren, i to zajedničkim snagama Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Grada Zagreba koji u sklopu istog projekta u naselju grade još jedan paviljon koji bi trebao biti dovršen za nekoliko mjeseci.

– Tek tada kada i drugi objekt bude dovršen imat ćemo pravo useljenje. Tada će u nove prostorije ući 450 studenata. Na tome sam izrazito zahvalan premijerki Jadranki Kosor jer je i u ovom kriznom vremenu našla načina da se brine za razvitak visokog obrazovanja – poručio je ministar Radovan Fuchs. Ipak, ni tih novih 450 postelja, koliko će Zagreb dobiti za svoje studente u ovoj godini, podsjetio je, neće biti dovoljno za sve zainteresirane. S obzirom na potražnju, u Zagrebu trenutačno nedostaje oko dvije tisuće studentskih postelja, a u cijeloj državi oko šest tisuća.

Pula dobiva menzu

– Činimo sve da poboljšamo studentski standard. U planu nam je gradnja studentskog doma u Dubrovniku, osigurali smo novac i za studentsku menzu u Puli, a u budućnosti namjeravao razvijati i studentski kampus na Borongaju – poručio je ministar Fuchs koji je okupljene podsjetio i na najnoviju Vladinu mjeru da se svi brucoši od jeseni oslobode plaćanja školarina na fakultetima. A hoće li, dodao je, ti isti studenti biti oslobođeni školarina i na višim godinama ovisit će o tome koliko će biti uspješni.

Fuchs: Razgovarat ću s rektorima o plaćanju diplomskih studija

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa i na Sveučilištu u Zagrebu kao da su tempirali kada otvoriti novi paviljon. Dan bio je kao stvoren za taj događaj s obzirom na to da će se malo više od 24 sata poslije toga, točnije danas u 15.30 sati, pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu održati studentski prosvjed kojim se traži besplatno obrazovanje za sve studente.

– Doista ne vidim razloga za taj prosvjed, ali ako im se radi kazalište ispred kazališta, neka izvole – poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. No studenti misle drukčije, a jedan je od razloga zbog kojeg će se danas okupiti i mogućnost da se na diplomske studije ponovno uvedu školarine. Da bi se to moglo i dogoditi neizravno je potvrdio i Fuchs istaknuvši kako će o toj mogućnosti razgovarati s rektorima. Dodao je i kako je s obzirom na odluku Vlade da ukidanjem školarina na prvoj godini svim brucošima omogući istu startnu poziciju i da poslije ovisno o ispunjenju kriterija plaćaju ili ne plaćaju školarinu, pitanje trebaju li nam besplatni diplomski uistinu opravdano. Razlog za današnji prosvjed ne vidi ni rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

– Očito je to njihova metoda i zbog toga sam žalostan jer nema razine komunikacije ni povjerenja – kaže Bjeliš.

Komentara 17

TH
than
15:50 29.03.2010.

Pa, ako nedostaje mjesta koji q radite apartmane ?!? Mogli ste napraviti jos poneku sobu. Dok neki placaju preskup privatni smjestaj vi radite apartmane koji ce velikom vecinom biti popunjeni onima koji to uopce ne zasluzuju (neki novi Pukanic ce zvati nekog Primorca da nekome sredi dom ili ce se prodavati domovi ili ce casne sestre sredjivati domove i da navodim dalje...). I sto to znaci ukinuo skolarine za prvu godinu ? A sto s onim na ostalim godinama ? Pa onda bolje da niste nista ukidali. Samo pokazujete svoju neozbiljnost i svake godine uvodite neka nova pravila. E moj Fuchs, ocekivao sam daleko vise od tebe...

BL
blackflag
16:33 29.03.2010.

Nakon besplatnog prvog semestra biti će sve po starom. Ako fakultetu zatreba novac, on kao i prije može odrediti da je 1% izvrsnih koji studiraju besplatno i da ostalih 99% \"neizvrsnih\" plaća. Pojam izvrsnosti je jako rastezljiv, prema tome idealan za pljačku i ukidanje prava. Neće proći!

N7
No.77
20:03 29.03.2010.

Ako znanje nije roba i kad se zahtjeva besplatno školstvo, hoće li onda ti studenti kad završe fakultete raditi besplatno ili će onda znanje pojedinca postati roba koju će prodavati!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije