Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loš zrak

Fotografija iz Novog Zagreba postala viralni hit: Ovdje su i plakati zafrkancija

Plakat u Dugavama
Foto: Twitter
1/4
17.01.2020.
u 14:07

Fotografija prikazuje plakat kampanje 'Udahni za život' koji je paradoksalno osvanuo usred Dugava, naselja u kojem je zabilježena povišena koncentracija lebdećih čestica u zraku.

Prethodnih dana u Dugavama je izmjerena povišena koncentracija lebdećih čestica čime je kvaliteta zraka bila loša. Jasno, to je uznemirilo građane, no nekima je raspoloženje možda malo podigla fotografija koja se širi društvenim mrežama.

Ona, naime, prikazuje plakat kampanje 'Udahni za život' koji je paradoksalno osvanuo usred Dugava, naselja u kojem je zabilježena povišena koncentracija lebdećih čestica u zraku. Riječ je o kampanji Ministarstva zdravstva kojom se pokušava smanjiti smrtnost od raka pluća kako bi se godišnje spasilo više od 500 života u Hrvatskoj.

- Dugave, mjesto gdje su i plakati zafrkancija - stoji uz spomenutu fotografiju koja je postala hit na internetu.

 

Podsjetimo, podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagrebu loša. Po podacima u tri sata u noći postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od čak 270,9 μg/m3 lebdećih čestica PM10.  Po podacima u 11,30 sati ista postaja pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10.  Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je i na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).

Video - Zagreb: Indeks onečišćenja zraka vrlo visok

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" potom je objavio kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi. Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, istaknuto je iz Zavoda.

Ključne riječi

Komentara 1

JO
jorgen
10:05 21.01.2020.

Novinarima je ovo samo povod za još jednu histeriju - dok ne pogledamo indekse u nekim drugim europskim gradovima. Gdje su vrijednosti čak 2x (Prag, Bratislava) ili 3x (Varšava) više od ovih privremeno izmjerenih u Zagrebu. I ljudi žive s time. Nije zdravo, ali nije ni panika zbog koje ćemo svi pomrijeti, kao što novinari prikazuju. Samo doprinosite kampanji "Hrvatska nije za život", čak i tamo gdje vas gole činjenice opovrgavaju. Jer glavni cilj je očigledno iseliti svakoga tko može hodati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije