Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestvaran prizor

FOTO Nad Zagrebom svanuo prvi puni mjesec ove godine. Neki ga povezuju s praznovjerjem

Prvi pun Mjesec u 2022. godini
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/7
18.01.2022.
u 18:26

Drevni europski narodi često su ga poistovjećivali sa ženskim božanstvima i plodnošću . Tako je bilo i u Grčkoj gdje su mjesec prikazivali kao božice Selenu i Artemidu, sestru boga Apolona i zaštitnicu lova

 Lijep je i divan prizor gledati mjesečevo tijelo, ustvrdio je davnih dana matematičar Galileo Galilei. Tom čudesnom Zemljinom najbližem susjedu koji je nas je svojom gravitacijom nebrojeno puta spasio od kataklizmičkih udara asteroida, ljudska se rasa divi već tisućljećima. 

Drevni europski narodi često su ga poistovjećivali sa ženskim božanstvima i plodnošću . Tako je bilo i u Grčkoj gdje su ga prikazivali kao božice Selenu i Artemidu, sestru boga Apolona i zaštitnicu lova.  Noć punog mjeseca stoga se nekoć smatrala idealnom za odlazak u lov, a vjerovalo se i da je na uštap puno veća vjerojatnost začeća muškog djeteta.

Mjesec oduvijek inspirira sanjare, pjesnike, glazbenike i filozofe. Dugačak je popis remek djela koje ga tematiziraju, spomenut ćemo samo Beethovenovu "Mjesečevu sonatu", Debussyjevu "Mjesečinu", ili pak Van Goghovu "Zvjezdanu noć". 

Prvi ovogodišnji puni mjesec inspirirao je pak Pixsellove fotoreportere Emicu Elveđi i Igora Šobana za upečatljive fotografije na kojima se doima potpuno nestvarno, kao da je nad Zagrebom osvanulo neko novo sunce ili pak odbljesak nekog dalekog i čudnovatog planeta. Fotografije možete pogledati u galeriji. 


 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
09:48 19.01.2022.

Pa siromaku nije bilo jasno jel Može ili ne Može izaći da ga ne smijene.

MT
makan tahi
21:14 18.01.2022.

s obzirom da je 60 posto dalabu,praznovjerje je normalna pojava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije