Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Već traju pripreme za vikend

Festival vatrometa: Vatra će plesati u ritmu zagrebačkih pjesama

16.06.2009.
u 00:03

Počele su pripreme za Festival vatrometa koji će se na Bundeku održati od petka do nedjelje, a završit će vatrometom kojim će se obilježiti Večernjakov 50. rođendan.

Tri tisuće projektila
Petorica mladih Samoboraca, ne starijih od 25 godina, u maloj prostoriji “spajaonici”, kako je vole zvati radnici Pirotehnike Mirnovec, jučer su bila koncentrirana na žice, utore i rupe u koje moraju smjestiti prave projektile. Nema pogreške, jer u samo osam završnih nedjeljnih minuta u zraku će se rasprsnuti više od tri tisuće bombi, rimskih svijeća, bokseva, lepeza i ostalih svjetlećih efekata. Za očaravajuće efekte koji se broje u minutama potrebno je desetak dana pripreme.

– Posao započinje pirodizajner. On osmišljava cijeli program. Iako to zvuči jednostavno, uopće nije tako. Naime, vatromet prati glazbu, pa treba dobro razmisliti koji projektil pustiti u koje vrijeme kako bi se uskladili ritam i efekt. Sve se izračunava u sekundama – priča Franjo Koletić, glavni dizajner Večernjakova vatrometa i vlasnik tvrtke Pirotehnika Mirnovec. Kakav je vatromet, otkrijte nešto, nukamo ga, ali iz tog pirodizajnera ne može se mnogo izvući.

– Vatromet će biti u dva dijela. Koncipiran je kao “Zagrebačka priča”, pa će svirati stare pjesme u koje smo ubacili i nešto novijeg ritma. Zrakom će se rasprsnuti svašta, cilindrične bombe, virovi u zraku, zlatna kruna. Ali iznenađenje dolazi na kraju – zagonetan je Koletić. Ipak smo doznali da će osim zraka taj pirodizajner iskoristiti i jezero Bundek. Najjači ispaljeni projektil broji 150 kalibara, za njega se na Bundeku trebala tražiti dozvola. Ipak to nije najveći kalibar koji se čuva u Pirotehnici Mirnovec.

Pripreme cijeli dan
– Najveći je 400 kalibara, ali njime se ne koristimo iz sigurnosnih razloga – kaže Koletić. Pirotehničari će zbog Večernjakova vatrometa u nedjelju na Bundek potegnuti u ranu zoru.

Za sve potrebne pripreme trebat će im gotovo cijeli dan da bi Zagrepčani uživali u osam minuta vatrenog ludila. Vidimo se u nedjelju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije