Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARIJERNE MOGUĆNOSTI

FER-ovci pronađu posao već na trećoj godini studija

Na Danu otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i racunarstva pokazani su zanimljivi eksperimenti
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/13
27.11.2017.
u 09:17

Fakultet elektrotehnike i računarstva buduće brucoše privlači robotskom rukom, ali i karijernim mogućnostima:

Bilo je tijekom studiranja mnogo teških trenutaka, ispita, neprospavanih noći, čekanja rezultata, apstraktnih teorema, ali sad vidim koliko mi je sve to pomoglo da budem upravo ovdje gdje jesam jer me, pored stručnih znanja, FER naučio razmišljati, istraživati i, najvažnije, ne odustati kada je teško. To mi je neizmjerno pomoglo u profesionalnoj karijeri – kazala je Rebeka Belavić, danas direktorica Odjela za ICT razvoj poslovanja u Hrvatskom telekomu, na panelu FERgirl organiziranom u sklopu Dana otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Ekran koji čita emocije

U fokusu manifestacije kojom predstavljaju svoje programe i privlače buduće brucoše ove su godine bile srednjoškolke kako bi se srušila predrasuda da je FER muški fakultet pa su na panelu okupili uspješne žene koje su svojim primjerima svjedočile o težini studiranja, ali i mogućnostima zapošljavanja.

– FER je dohvatljiv svima – istaknula je docentica Anamari Nakić, jedna od organizatorica panela koja dokazuje da ima i sve više žena koje na tom fakultetu i rade.

Na Danu otvorenih vrata Fakulteta elektrotehnike i racunarstva pokazani su zanimljivi eksperimenti
1/13

A srednjoškolke i srednjoškolci koji su došli na Dan otvorenih vrata mogli su se šetati od robotske ruke, kojom čovjek upravlja izdaleka pokretima pomoću 3D kamere, do ekrana koji čita emocije i godine iz ljudskog lica u realnom vremenu. I pritom su trebali paziti da ne stanu na tenkiće kojima su upravljali najmlađi posjetitelji. Sve to na nekoliko četvornih metara u nekoliko minuta, uz društvo letećih dronova.

– Klincima pokušavamo pokazati da i oni mogu sudjelovati u stvaranju stvari koje danas još ne postoje. I dokazati da FER nije bauk – istaknuo je prodekan za nastavu Marko Delimar.

A buduće brucoše zanimale su tehničke mogućnosti koje nudi FER, o čemu se raspitivao Dan Hamin, učenik trećeg razreda Gornjogradske gimnazije, a mnoge je posebno interesiralo kakve su perspektive zapošljavanja nakon što steknu diplomu.

– Na to pitanje možemo dati najbolji odgovor jer naši studenti najčešće nađu radno mjesto već na trećoj ili četvrtoj godini studija i gotovo se svi zapošljavaju nakon njega – kazao je Tomislav Jagušt, asistent na fakultetu, dijeleći usput FER-ove loptice svima koji su željeli doma ponijeti uspomenu.

Svi se sjećaju laboratorija

Najmlađe je pak najviše oduševila prostorija u kojoj se održavaju pokusi iz fizike, posebice lansiranje rakete pomoću alkoholnih plinova.

– Riječ je o praktičnoj primjeni zakona o očuvanju količine gibanja, čije osnove djeca mogu prepoznati – objasnila je docentica Ana Babić i sa smiješkom dodala kako odavno diplomirani bivši studenti na obljetnicama fakulteta uvijek najradije razgovaraju upravo o takvim pokusima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije