Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

Evo u čemu je razlika između naših i njemačkih stručnjaka

agronomija
Davor Puklavec/PIXSELL
27.04.2016.
u 18:55

Učenje bez prakse ne vrijedi, znaju to i na Agronomiji, gdje sade lozu i uzgajaju povrće

Da, i ja mislim da naobrazba bez prakse ne vrijedi puno. Imali smo prije nekoliko dana na stranicama ovih novina jednog stranog stručnjaka koji hrabro tvrdi da je sadašnji obrazovni sustav potpuno promašen jer učenike tjera da uče napamet odnosno štrebaju. Rekao bih da je to točno.

Ogromna je razlika između znanja stečenog štrebanjem i znanja stečenog primjenom. Ovo drugo znatno lakše ostaje u glavi te se lakše i vraća pojavi li se ponovno potreba za sličnom aktivnošću. Koliko smo puta posljednjih desetljeća slušali mitove o “glupim Švabama fah-idiotima” koji ne znaju ništa osim onoga čime se bave.

A onda takva konstrukcija padne u vodu kada se samo ovlaš provjeri stanje gospodarstva jedne i druge države. Nešto tu očito nije u redu. Uvjerio sam se i sam u čemu je dio tajne tog njemačkog obrazovanja. Od ljudi iz drugih djelatnosti slušao sam o tome da njemački kolege dolaze sa znatno većim praktičnim znanjem od nas. Nije da naše znanje ne vrijedi ili je neprimjenjivo, nego je jednostavno uočljiva ta razlika između učenja za stolom i u praksi.

Osim sustava oko kojega se već godinama ne možemo dogovoriti, tu su i sredstva koja su nam iz godine u godinu sve starija – ne obnavljaju se. Nije sve izgubljeno, kao da nam poručuju s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Agrar je očito u startnoj prednosti, zemlje ima, ne mora se kupovati. Ondje profesori svoje studente vode kroz proizvodnju vina od početka do kraja. Ide se od sadnje vinograda, rezanja, zaštite, berbe do proizvodnje vina. Briga o osam hektara vinograda traje cijelu godinu. Godišnje se proizvede 35.000 litara vina, od kojih se 30.000 litara proda.

Sve to studenti uče i kroz to učenje prolaze unaprijed metode pokušaja i pogreške koje su nas sve čekale jednom kada smo (ako smo) počeli raditi. Oni će imati ogromnu startnu prednost u odnosu na one čija profesura razmišlja staromodno. Tko takve ne bi htio zaposliti odmah. Probni rok za njih nema smisla. Vjerojatno će znati više od šefova.

>>

Komentara 12

VE
vecernji55
19:03 27.04.2016.

Kod nas kad radis u firmi se trazi da znas sve, da nitko ne bude nezamjenjiv. I tako svi znamo po malo od svega, a konkretno ne znamo nista. Njemci se specijaliziraju za određeno područje i o tome znaju sve i zato imaju strucnjake, a mi kvazistrucnjake za sve tj nista.

ST
strsljen2013
20:20 27.04.2016.

Švabo je morao naučiti a kod nas odeš na ispit na prometni faks i odjednom završiš cijeli faks a onda iza faksa slijedi posao..... Kvalifikacijski razgovor u velikoj firmi: -U redu. Recite mi onda, zaśto biste żeljeli raditi kod nas?s? >Tata, daj nemoj me zahe*avati...

PS
psyhotic
20:37 27.04.2016.

Sa 25 godina moraš imati najmanje 20 godina radnog iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije