Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I više nego jeftino

Evo koliko stranke Gradu plaćaju najam svojih prostorija

20.10.2014., Zagreb - Predsjednik zagrebackog SDP-a Davor Bernardic izjavio je na konferenciji za medije povodom uhicenja gradonacelnika da grad ne moze funkcionirati pod privremenom upravom.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
05.12.2015.
u 12:45

Most nije u gradskom prostoru, a Čačić je dobio 200 kvadrata za koje plaća 1000 kuna još dok je njegova stranka bila udruga. Tržišne su cijene u središtu Zagreba od 40 kuna po četvornom metru naviše

Građani svojim parlamentarnim predstavnicima osiguravaju sve – od plaćanja izborne promidžbe do naknade koja služi za rad političkih stranaka, ali i izuzetno povoljne cijene prostora u kojima obavljaju stranačke poslove.

Plaćaju od dvije kune po četvornom metru za prostore u perifernim dijelovima grada do sedam kuna po kvadratu za centar Zagreba. Poslovni prostori koji se iznajmljuju po tržišnim cijenama u središtu su, pak, od pet eura po četvornom metru naviše.

Zgrade za zastupljene

Primjera radi, za najamninu od 3635 kuna, koliko gradski HDZ plaća za 727 četvornih metara u Gundulićevoj 21, na susjednim se lokacijama može po tržišnim cijenama iznajmiti gotovo 15 puta manji stan – od oko 50 kvadrata.

– Cijene poslovnih prostora su vrlo različite za nekretnine na istoj lokaciji. Od desetak eura do nekoliko puta više po kvadratu. Neuređeni prostori mogu se naći za pet-šest eura po kvadratu – kazao je agent za posredovanje nekretninama Mario Švarc.

Političke stranke koriste 47 gradskih prostora, a najveće među njima, HDZ i SDP, svoje nacionalne središnjice nemaju u zgradama koje su u gradskom vlasništvu. Baš kao ni nova treća snaga, stranka Most. Ona je prostor u Smičiklasovoj 19 unajmila na tržištu i plaća ga oko 7000 kuna. Prema pravilniku o dodjeli gradskih prostora, gradski prostor mogu dobiti stranke koje su zastupljene u Gradskoj skupštini, vijećima četvrti i mjesnih odbora.

Dobili dok su vladali

Najviše je od toga profitirao HNS, koji raspolaže sa čak deset prostora. Veći dio tih prostora HNS-u je dodijeljen dok je sa SDP-om i gradonačelnikom Milanom Bandićem imao vlast u gradu, što mu je Bandić nedavno i predbacio spočitavajući da ima mnogo manje zastupnika nego u to vrijeme, a prostore je zadržao. Po brojnosti prostora narodnjake slijedi HDZ, koji ih ima devet. Radimir Čačić za svoju stranku dobio je prostor još dok je bila udruga. On u Hatzovoj 12 ima 200 kvadrata za 1000 kuna, a Novi val Ljube Jurčića 60 kvadrata u Masarykovoj 22 za 360 kuna.

Komentara 3

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
20:43 05.12.2015.

A tko im pogoduje onaj kaj je malo s partizanama malo sa desnicom a najveci parazit a to ne placa on vec mi zagrebcani prigorci a psuju nas i preziru al ja volim hrvatsku a ne cajkase kaj trostruka mjerila a prvi susjed mi je 93 godine kao izbjeglica pustal cajke a ja dosal iz njegov stoca i jesam potrgal sam u uniformi tw zvucnike al danas bih nahebo ja pod ovrhom on i dalje pusta cajke rvatina

DU
Deleted user
21:31 05.12.2015.

Tko je već trteći ili četvrti mandat Gradonačelnik- nije niti čudo da to ovak ide, a k tomu i ogromne nofce daje Dinamu kak da je siromašni provincijski klub dok se tam pretaču milijuni. A mi bedaki to plaćamo. Velko je pitanje je li i to plaćeno jer većinom za te prostore koje grad daje ili ovak jeftino iznaqjmi, nitko ništ ne plaća, pa dugovi odu u zastaru, pa građani plate ovak ili onak

MG
milerazbojnik@gmail.com
17:54 05.12.2015.

NIŠTA ĆUDNO U OVOJ DRŽAVI SVAKA VLAST IMA SVOJE MUĆENIKE DA NE BUDEM BEZOBRAZAN I SVOJE MILJENIKE KOJI IZ SISTEMA U SISTEM GRABE I DOBRO PROLAZE I ĆEMU SE ĆUDIT DOK JEDAN PLAĆA MINIMALNO TU MISLIM NA STRANKE DRUGI ILI TTI PODUZETNIK ILI PRIVATNIK PUNA MJERA UMJESTO DA JE SVIMA ISTO I TO BI ONDA BILA PRAVNA DRŽAVA OVAKO NANA BANANA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije