Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije šala

Evo koliko će nam u Zagrebu biti skuplja voda od 1. travnja

Voda slavina
Foto: Thinkstock
1/2
28.01.2014.
u 14:00

Godišnja zarada Hrvatskih voda na Zagrepčanima je oko sto milijuna kuna, naknada za korištenje voda, koja poskupljuje, nije prihod Vodovoda i odvodnje.

Cijena vode od travnja će poskupjeti i u Zagrebu, i to za 1,5 kuna po svakom potrošenom kubiku, koliko će potrošači plaćati više Hrvatskim vodama. Umjesto 14,15 kuna, nova cijena kubičnog metra vode iznosit će 15,65 kuna pa će četveročlana obitelj koja mjesečno prosječno troši 16 kubičnih metara dobivati račune uvećane za 23 kune.

Holding posrednik

U Holdingu su kazali da će Vodoopskrba i odvodnja postupiti u skladu s donesenom Vladinom uredbom zbog čega će uvećati iznos naknade sa 1,35 kuna po kubičnom metru na 2,85 kuna po kubičnom metru, i to od 1. travnja ove godine.

– Ističemo da naknada za korištenje voda nije prihod Vodoopskrbe i odvodnje, već Hrvatskih voda – kazali su iz tvrtke. Dodali su da promjene neće utjecati na povećanje cijena vodnih usluga koje Vodoopskrba i odvodnja pruža korisnicima, a čija visina je propisana odlukom o cijenama vodnih usluga. Drugim riječima, građani će dobiti veće račune, Hrvatske vode oko 100 milijuna prihoda, dok će Holding u cijeloj priči ostati samo posrednik.

Možemo smanjiti jedino cijenu vode i prijevoza

Darinko Kosor

predsjednik Gradske skupštine

Budući da je povišenje cijene naredila Vlada, na potezu je gradonačelnik koji je već najavljivao sniženje nekih komunalija. Tako gradonačelnik uz podršku Skupštine može u istom iznosu ili barem djelomično sniziti cijenu naknada od kojih se sastoji konačna cijena vode pa bi potrošači platili manje.

– Zagovaramo sniženje nekih cijena, a budući da se može intervenirati jedino na vodi i javnom prijevozu, u obzir može doći kompenzacija cijena iz Holdingovih naknada – kazao je Darinko Kosor, predsjednik Skupštine.

Ugroženima se pomaže

Budući da je riječ o komunalnim cijenama, gradonačelnik bi bez problema mogao okupiti zastupnike i dobiti odobrenje za kompenzaciju, no kako je riječ o 100 milijuna kuna, izvjesno je i da će se poskupljenje amortizirati samo socijalno ugroženim građanima kao i dosad. Naime, Grad sada potrošačima s niskim primanjima subvencionira cijenu vode pa kubik plaćaju 9,592 kuna umjesto 14,15 kuna.

Komentara 10

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
17:56 28.01.2014.

to nije prosječna potrošnja.a sa pdv-om voda će poskupiti oko 15 %

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
17:59 28.01.2014.

baš mi je drago što je ova zločinačka organizacija na vlasti.naš narod je toliko superglup da ga jednostavno stalno treba kažnjavati

SJ
Sve je uzalud
14:54 28.01.2014.

.......ajde neka im to ne bude posljednje u razvoju....razmašite se nećete još dugo..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije