Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samljet će ih 100.000

Evo kako završavaju božićna drvca

drobilica borovi
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/8
13.01.2016.
u 14:40

Drobilica radi punom parom, stroj za rahljenje mili poput puža, a miris u zraku podsjeća na rum. Od 300 tona odbačenih drvaca ovdje se pravi “hrana” za zelenilo

Kraj božićnih i novogodišnjih blagdana za radnike u kompostani Zrinjevca znači puno više posla. Božićna drvca koja su izgubila svoju ukrasnu ulogu pretvaraju u kompost. 

Dok hodamo kompostanom na Jakuševcu, umjesto dobro znanog smrada, širi se miris borovine. Miješa se s mirisom komposta koji pomalo podsjeća na aromu ruma. 

Kad komad zaglavi

Najveći dio posla obavlja stroj – Willibaldova drobilica, a asistiraju joj Mile Rajković u bageru i Kruno Vodenčak koji pazi na to da u kompostu ne završe folije, plastične vrećice i sličan otpad koji se ne može razgraditi. Jučer se debeli komad bora zaglavio u drobilici pa je dio jutra izgubljen na popravak. 

– Rijetko se to dogodi. Mi nakon blagdana preradimo oko sto tisuća borova. To je okvirna procjena jer ih ne brojimo nego važemo, i to bude oko 300 tona – kazao je šef kompostana Jozo Galić
A dosad su obavili pola posla. Na kompostanama Jakuševac i Markuševec zdrobljeno je oko 150 tona borovine. Najviše je dovezeno s Trnja. 

Prikupljanje raskićenih božićnih drvaca počinje 7. siječnja, a najveći dio, oko 90 posto, kažu u Zrinjevcu, prikupi se i samelje u prvih deset dana.  

– Kad počne prikupljanje, dolaze puni kamioni drva. Neki ih ljudi ostave naknadno pa se prikupljaju s ostalim otpadom – rekao je  Galić. A borovina se kompostira miješanjem s već gotovim kompostom. Za razliku od ostalog biootpada, voća, povrća, lišća i trave, kojima treba oko pola godine da se pretvore u kompost, drvu za razgradnju treba od 12 do 15 mjeseci. Cijelo vrijeme, u aerobnom procesu razgradnje, hrpe komposta se rahle. 

Posao je to za jako strpljive jer stroj za rahljenje vozi tek nešto brže od puža. Ovisno o vremenskim uvjetima i vrsti otpada, na početku procesa kompost se rahli svaki dan, a s vremenom rjeđe.

Praćenje vlage i temperature

– Svaki se dan mjeri temperatura. Za nekoliko dana naraste iznad 55 stupnjeva Celzijevih, a zna se popeti i iznad 65. Istodobno se prati vlažnost, koja iznosi od 50 do 60 posto, i ovisno o stanju dodajemo vodu ili suhu tvar. I to traje dva do četiri mjeseca, kada počinje hlađenje i proces obrade primiče se kraju – objasnio je Galić. 
Na kraju se kompost odvozi na obradu i pakiranje u Jankomir, a 80 posto Zrinjevac koristi za gnojidbu javnih zelenih površina.

Komentara 5

PA
Panspermicar
23:28 13.01.2016.

Lijepa reportaza, solidan posao!

SS
sinisa.sruk
20:10 13.01.2016.

moje neće, ja naime već dugi niz godina imam krasno, veliko umjetno drvce....

CO
Cosinus
20:33 13.01.2016.

Svi bi kao nešto prirodno, a kada se uništavaju drvca onda okrenu glave. Kod mene je fino umjetno drvce i sve pet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije