Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi koncept

Evo kako studenti misle obraniti Zagreb od poplava, trajno

Zagreb na Savi
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
20.02.2014.
u 14:00

Projekt Zagreb na Savi vrijedan je milijardu i pol eura, a čak 800 milijuna eura moglo bi se dobiti iz fondova EU. Studenti su izradili katalog ideja kako iskoristiti prostor uz rijeku kroz deset godina

Savom plove turistički brodovi, na rijeku su od Jaruna i Mladosti postavljene splavi s kafićima i klubovima, Bundek je proširen do rijeke s restoranima na vodi, Piškurova graba oblikovana je u močvarni park, u pošumljenim se dijelovima igra paintball, Savski je nasip srušen, a svuda su uokolo ekobungalovi, paviljoni, tematski parkovi, tribine i pješački mostovi.

Bez megalomanije

Vizija je to pedesetak studenata Arhitektonskog, Građevinskog, Agronomskog te Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji su izradili katalog ideja kako iskoristiti prostor uz Savu u Zagrebu. Nova koncepcija desetogodišnjeg programa “Zagreb na Savi” razvila se lani kada su studenti, okupljeni u multidisciplinarne skupine, promišljali budući izgled Zagreba u kojem nasipi nisu potrebni za obrane od poplave.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– Obrana od poplava grada Zagreba premješta se sa 50 kilometara nasipa koji prolaze kroz grad na 15 kilometara lijevog nasipa odteretnog kanala Sava – Sava. To bi čak deset puta podignulo razinu obrane od poplave na području od granice s Republikom Slovenijom do Siska – objasnio je voditelj programa Leo Plenović, dok je predsjednik Društva arhitekata Zagreb Teo Budanko dodao kako je sretan što su marljivi studenti proizveli viziju budućnosti bez megalomanskih zamisli.

Milijarda i pol eura

Studenti su istaknuli da im je ideja vodilja bila sačuvati šume uz istočni i zapadni dio Save koje su povezane javnim sadržajima raspoređenim duž središnjeg luka rijeke kroz Zagreb.

– Taj centralni dio bi imao različite rekreacijske, kulturne i turističke sadržaje, dok su periferna područja namijenjena za poljoprivredu – kazali su studenti arhitekture Tamara Jeger i Matija Pajić.
Vrijednost je projekta milijardu i pol eura.
– Iduće bi godine trebala biti završena studija izvodivosti i stečeni uvjeti za prijavljivanje u fondove EU iz kojih bi se moglo dobiti čak 800 milijuna eura – najavio je Plenović.

Komentara 19

IN
Inat
08:30 21.02.2014.

Nece proc kod Bandica, moraju par uber skupih fontana ubacit i koji zlatni šekret.

ST
strsljen2013
19:26 20.02.2014.

Gdje ćemo povuči EU fondove za ljude koji će puniti te kafiće i brodove?

Avatar possibilis
possibilis
08:53 21.02.2014.

Krasno izgleda samo je problem kada rodjo mora prodati "kvadrate". Javni prostor, gradski (drustveni) potencijal a da se kum ne "snadje"? Nema sanse. Kordic, Mamic, Horvatincic, Znidaric, Selendic, Kerum... sve humani gradjevinari i "poduzetnici" koji su bogatstvo stekli teski trudom jel' da? Cije su livade istocno od Bundeka i kako su ih dobili? Kako su Kordic i Mamic dobili dozvole za nebodere? (Holjevac je tamo predvidio produzetak zelene potkove i zabranio okrupnjivanje parcela), Zasto je Selendic kupovao vocnjake u podsljemenskoj zoni? Kako je samo prokleto sposoban- kao da je znao kuda ce ici zicara... milijun primjera... zelenih zona sve manje, parkinga sve manje, a "kvadrata" sve vise. I uvjek ih prodaje "rodjo"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije