Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitite se od krađe

Evo kako 'operiraju' zagrebački provalnici

lopov,provalnik,krađa, (1)
Foto: Thinkstock
1/3
23.12.2013.
u 12:07

Prema podacima PU zagrebačke lani je za vrijeme božićnih praznika, odsnono u razdoblju od 24. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. zabilježeno oko 150 provala.

Blagdansko vrijeme kao da je omiljeno doba godine lopovima i provanicima. Prema podacima PU zagrebačke lani je za vrijeme božićnih praznika, odnosno u razdoblju od 24. prosinca 2012. do 8. siječnja 2013. zabilježeno oko 150 provala.

Među njima bilo je 60-ak provala u kuće, 40-ak provala u stanove, 20-ak provala u vikendice, a ostalo su bile provale u šupe, podrume i slične objekte.

Blagdani, kao i vrijeme odlaska na skijanje, godišnje odmore ili putovanja vrijeme je u kojem je potrebno pojačati oprez i poduzeti neke od mjera samozaštite, poručuju u policiji uz savjete kao se zaštitit od lopova i provalnika.

Ovako lopovi "operiraju"

1. kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima,

2. najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci…)

3. nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela,

4. tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno „na dohvat ruke“ poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično…, krade se hrana, alkoholna pića, komadi odjeće,

5. iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično…)

6. zabilježeno je i nekoliko slučaja provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu,

7. također, u nekoliko slučajeva provaljeno je u dva i više stanova u istom stubištu baš kao i u nekoliko vikendica u nizu

Kako se zaštititi?

1. potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne

aktivnosti „DOBAR SUSJED - SIGURAN STAN“, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.

2. sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.

3. obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:"Trebate li pomoć ?" i sl. Kad vam se takve osobe obrate na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.

4. popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..) zapišite njihove serijske brojeve. 5. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu ugradite kućni sef. Ukoliko za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:06 26.12.2013.

Tako će biti dok država štiti lopove. Od velikih do malih, krimosi su zaštićeni, a mi se slobodno je...o dok nas kradu, jer im ne smijemo krcnut` glave.

AS
asdasfasdg
12:25 23.12.2013.

Lopov u zimskim kožnim rukavicama hakira Pentagon. Ha-ha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije