Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poruka Europarlamentarca

EU parlament: Zagreb mora odustati od spalionice

spalionica
Slavko Midžor/PIXSELL
20.03.2016.
u 11:00

Poruka je to Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koji zagovara kružnu ekonomiju

Grad Zagreb može zaboraviti spalionicu otpada, jer prema nedavno objavljenim podacima, spalionicom se reciklira samo jedan posto otpada.

Poruka je to Davora Škrleca, zastupnika u Europskom parlamentu, koji je još u siječnju uputio prioritetno pitanje Europskoj komisiji (EK) koja novim zakonodavnim paketom kružne ekonomije planira ograničiti financiranje iz europskih fondova za spalionice i postrojenja za mehaničku i biološku obradu otpada (MBO) samo na izvanredne slučajeve, a Zagreb to ipak nije.

Kružnu ekonomiju zagovara i novi ministar okoliša Slaven Dobrović kao rješenje za zagrebački otpad, a upravo zbog toga stava i na nedavnom sastanku s njim gradonačelnik Milan Bandić poručio je da neće inzistirati na modelu koji je prvo za Zagreb predvidio upravo spalionicu.

– To je potvrda da predloženim promjenama u gospodarenju otpadom prema načelima kružne ekonomije Hrvatska nakon nekoliko izgubljenih godina napokon ima ministra okoliša koji razumije politiku Europske unije – kazao je Škrlec.

Komentara 7

TO
tolitol
22:41 20.03.2016.

Zanimljivo je to novinarstvo koje stajalište jedne osobe predstavlja kao stajalište cijele instiitucije. A opet, možda "zanimljivo" nije prava riječ. Zagrebu doista treba spalionica, kao što mu je potreban i potpuno novi sustav upravljanja otpadom. Treba vidjeti kako je moguće da se u Zagrebu reciklira tek jedan posto otpada po čemu je taj grad zadnji u EU-u, čak iza Bukurešta i Sofije. Treba isto tako vidjeti kako je moguće da je Ljubljana postala prva u Europi u tom smislu, što bi Zagreb mogao preuzeti kako bi se konačno promijenile neke stvari koje se još od samoupravljačkog socijalizma ne mijenjaju.

DU
Deleted user
15:51 20.03.2016.

Pa naravno, to je jedina opcija ........................... . Samo još trogloditi kao M.B. inzistiraju na ostvarenju još jedne od svojih halucinacija ( ups - vizija)renju još jedne od svojih halucinacija ( ups - vizija)

Avatar SMECHAR
SMECHAR
19:02 20.03.2016.

Odlično a smeće budemo teleportirali u neku drugu galaksiju zar ne? Ili budemo zakrčili smećem planetu tako da neće biti mjesta za život. Pa koji mozak mi može riješiti pitanje otpada i volimena koji se svakodnevno stvara?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije