Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako su birale njiove ulice

Esih i Mrak–Taritaš najbolje u osvajanju glasova susjeda

25.05.2017.
u 14:45

Večernji je list tjedan prije izbora objavio priči sa susjedima kandidata i u tekstu su oni Anke Mrak-Taritaš njome bili oduševljeni.

U idući je krug izbora s Milanom Bandićem ušla kao drugoplasirana osvojivši 24,48 posto glasova. No, da se pita njezine susjede, Anka Mrak-Taritaš bi u arenu 4. lipnja išla s uvjerljivom prednošću.

Analizom glasova po ulicama i kvartovima dobiva se podatak da su joj stanari njezine Bulićeve dali 36,28 posto glasova, dok su Bandića smjestili tek na treće mjesto.

Osvojila i četvrt

Večernji je list tjedan prije izbora objavio priči sa susjedima kandidata i u tekstu su oni Anke Mrak-Taritaš njome bili oduševljeni, a posebno u salonu u koji ide na frizuru. Nisu je stoga glasovima nagradili samo u njezinoj ulici, već u cijeloj gradskoj četvrti Donji Grad, gdje je njezina lista, kojoj je ona nositeljica, osvojila većinu s 26,82 posto glasova.

– Možda se takvi podaci na prvu čine nebitni, ali zapravo su jako značajni. Jer glasovi susjeda jako puno govore o samom kandidatu. Ako im ni oni nisu spremni dati svoje povjerenje, kako će onda drugi građani? Ako za vas ne glasaju ni najbliži prijatelji i obitelj, kako očekivati da će drugi? – objašnjava politički analitičar Krešimir Macan te dodaje kako susjedi za svoje kandidate najčešće glasaju iz dva razloga. Prvi je poprilično jednostavan.

– Zato što ih poznaju. Ako kandidati dulje ondje žive, susjedi ih znaju još ih djetinjstva, s njima su odrasli i vjerojatno ih cijene kao osobe – kaže Macan te dodaje kako je svim kandidatima u kampanji cilj približiti se građanima onoliko koliko su bliski s ljudima iz vlastitog kvarta. Drugi je razlog glasanja susjeda, pak, i njihov interes.

– Nije to protežiranje, ali računa se da će se gradonačelnik brinuti o svom kvartu kako bi bio primjer drugima. Pa ne može jedan vođa grada živjeti u neuređenom kvartu, kakvu bi to sliku o njemu slalo u javnost – poručuje Macan. A čini se kako su te dvije kvalitete kod svoje susjede najviše prepoznali stanari Lubenjaka, gdje živi Bruna Esih. Ona je, nakon A. Mrak-Taritaš, dobila najviše glasova svojih susjeda u odnosu na to koliko je glasova dobila u cijelom gradu, čak 7,75 posto više.

Drago Prgomet, Tomislav Tomašević, Ivan Lovrinović i Marko Sladoljev dobili su tek od jedan do pet postotnih bodova više, ali treba uzeti u obzir da je njihov rezultat na razini grada bio jednoznamenkast, pa bio bilo nerealno očekivati i puno veći rast. Sandra Švaljek je, pak, u Strojarskoj, gdje živi, dobila tek 2,2 posto glasova više nego u gradu, gdje je osvojila 19,14 posto, ali ona se onamo doselila tek nedavno te većina ni ne zna da im je susjeda.

Njemu su već svi “susjedi”

Većim brojem glasova u svojoj ulici ne može se pohvaliti jedino Milan Bandić. Stanari Bužanove dali su mu, naime, 27,39 posto glasova, dok je na razini grada osvojio 30,87 posto. Ipak, unatoč slabijem postotku, i u svojoj ulici drži prvu poziciju, ali u stopu ga slijedi Anka Mrak-Taritaš s 25,82 posto. No, stručnjaci kažu kako je na taj rezultat mogla utjecati činjenica da Bandić nije novi kandidat.

– Kada je netko na čelu grada šesnaest godina, njega više ne poznaju najbolje samo njegovi susjedi. Dapače, ima kvartova u kojima je učinio puno više i koji ga bolje poznaju – ističe Macan, a njegove riječi potvrđuju i izborni rezultati. Kvart u kojemu je Bandić dobio više od 70 posto glasova su, primjerice, Kozari putevi, dok drugi kandidati nisu uspjeli prijeći ni 10 posto. Uvjerljivu je pobjedu Bandić odnio u još nekoliko kvartova, poput Sesveta i Brezovice. Također, Bandićeva je lista najbolja i u njegovoj gradskoj četvrti, Peščenica-Žitnjak.

Komentara 11

DA
darracc
16:10 25.05.2017.

Uspjela je kupiti tih par birača iz ulice od ostatka love što je kupila vilu na Krku, ali nažalost nije imala za više, šteta!!

DU
duroG
16:19 25.05.2017.

Pitanje je kolko je Sataraš dala love da joj se i to malo glasova da. Pa nitko to ne bi svojevoljno i bez naknade napravio.

TW
TWITOIST
17:10 25.05.2017.

Ako pobjedi jedan kandidat ,svi njegovi glasaci dobit ce poklon u vrjednosti od 281,00 kunu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije