Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akvaristika

Entuzijasti ili čudaci? Briga ih, oni su ljubitelji ribica gupija

'07.11.2012., Zagreb - Caffe bar Song, okupljanje ljubitelja gupija, malih akvarijskih ribica. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
21.11.2012.
u 08:00

Cilj je članova udruge Guppy svijet uzgojiti autohtonog hrvatskog gupija koji će postati europski šampion

– Zovu nas čudacima, toga smo svjesni. No nije nas briga – otvoreno kažu "gupičari", šestero entuzijasta, ljubitelja malih akvarijskih ribica gupija. Cilj im je, kažu, uzgojiti autohtonog hrvatskog gupija koji će postati europski šampion.

I do 900 ribica u akvariju

– Japanci izuzetno vole te male ribice, a zamislite da hrvatski gupiji u, recimo Japanu, postanu popularni poput hrvatskih ovčara – priča Dominik Baša, predsjednik udruge Guppy svijet koja još okuplja i Darka Čunčića, informatičara, Darka Filipčića, strojarskog tehničara i Dariju Velan, upravnu pravnicu. Ipak, uzgojiti gupija, kažu nam, nije jednostavno. Naime, uzgajivač mora imati puno mašte i zamisliti oblike i šare kakve bi želio dobiti. Zatim se izabere 8-9 vrsta ženki te mužjaci. – Osobno najviše volim tzv. lastin rep pa tigraste gupije... od boja su mi najdraže siva, svijetloplava, tamnoplava i zelenkasta. Najteže je dobiti šarenilo od četiri-pet boja – objašnjava Baša, knjižničar koji je svojevremeno imao i 900 gupija u svom akvariju.

Tečajevi u školama

A u svakom akvariju je, kažu ovi ljubitelji, uvijek živahno. Naime, gupiji su jako znatiželjni, a kako bi svoju ljubav prenijeli i drugima članovima udruge Guppy svijet, volonterski drže i tečajeve po osnovnim školama o držanju ribica kao kućnih ljubimaca, a najavljuju i da 2013. idu na Svjetsko prvenstvo u natjecanju gupija.

>> Nakon majmuna i pasa u svemir 'odletjele' i ribice

Komentara 2

MI
Milkica
11:56 21.11.2012.

Kako je najbolje pripremiti te gupije?

BO
boston
23:32 21.11.2012.

@mikica poput pohanih maca i peseka, i gupiji ce se rado naci na meniju sretnika koji jos uvijek imaju za meso....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije