Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova predstava

Ekipa kultnog “Zvižduka s Bukovca” stiže u Žar pticu

zvižduk
Sanjin Strukić/PIXSELL
20.09.2016.
u 17:00

Prvi put likovi iz romana Zvonimira Milčeca pojavit će se na kazališnim daskama

Giza, Bimbo, Truli, Kanta i Rolo ekipa su koja je većini poznata iz osnovnoškolske lektire. Učenici petog razreda zajedno provode dane u igrama, a od drugih ekipa razlikuju se svojim posebnim zviždukom. Njihove avanture zabilježio je Zvonimir Milčec u knjizi “Zvižduk s Bukovca” još 1975. godine, a sada će se prvi put likovi iz romana pojaviti na kazališnim daskama, i to u Žar ptici.

Zdrava nekorektnost

Redatelj predstave Mario Kovač uživa u probama, a posebno se veseli premijeri koja je zakazana za 1. listopada.

– Sve se manje novca izdvaja za kulturu pa nerijetko u predstavi jedan glumac igra pet, šest, pa i sedam uloga. “Zvižduk s Bukovca” radi postava od 13 glumaca, što je za redatelja pravi gušt – kazao je Kovač nabrajajući da će u “Zvižduku s Bukovca” igrati Petar Atanasoski, Bruno Kontrec, Petar Cvirn, Nikša Marinović, Zoran Pribičević, Petra Kurtela... Detalje o predstavi čiji je medijski partner Večernji list predstavio je u zagrebačkome kafiću K&K, u kojem je Milčec svakodnevno pio kavu i pisao, pa je i “Zvižduk s Bukovca” nastao u lokalu čije zidove krase i fotografije autora te kultne knjige kojeg nazivaju i kroničarom Zagreba.

– U ovome me djelu Zvonimira Milčeca oduševljava zdrava politička nekorektnost. Nije pisao knjigu za učiteljice, mame i bake, nego za djecu, pa je tome prilagodio i jezik. Koristi zagrebačke riječi poput bulja, cinkati i haklati, onako kako bi ih koristili i dvanaestogodišnji dječaci – objasnio je Kovač dodajući da će taj stil nastojati zadržati i u predstavi. Bit će to, dodao je, predstava poput filma “Tko pjeva, zlo ne misli”, ali za klince. Napomenuo je i da očekuje brojnu publiku jer vjeruje da i dalje postoje mladi koji imaju avanturistički duh kao junaci s Bukovca. – Imaju i svoje idole, iako to više nije Buffalo Bill, nego avatari i Lara Croft – zaključio je Kovač.

U sezoni još tri naslova

Novi ravnatelj Gradskog kazališta Žar ptica Drago Utješanović za jesensku je sezonu, uz “Zvižduk s Bukovca”, najavio još tri nova naslova.

– Igrao sam u više od 40 predstava i svjedočio stvaranju posebnog odnosa između publike i glumaca. A sada nastavljamo taj odnos postavljajući predstave “Durica – male ljubavi”, “Kako je tata osvojio mamu” i “Plava boja snijega” – rekao je Utješanović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije