Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udruga

Ekipa iz Plave zone: Jurimo po stazi i 120 km/h, a uz karting smo postali najbolji frendovi

17.10.2020.
u 10:30

Žele popularizirati sport koji ima brojne koristi, napominju, a primaju i nove članove

Dva puta tjedno navuku svoja odijela, stave kacige na glavu, sjednu u vozilo i gotovo cijeli sat jure stazama. Unutarnjim do 50 kilometara na sat, vanjskim stazama katkad i do 120, a tek su u osnovnoj školi. Sedam klinaca iz godinu dana stare udruge Plava zona neustrašivi su vozači kartinga kojima se, kažu njihovi roditelji, nerijetko dive i stariji, iskusniji ljubitelji tih jurilica. Za nekoliko tjedana, 2. studenoga, čeka ih važna utrka, indoor prvenstvo, i to u areni za karting na Zagrebačkom velesajmu u kojoj obično treniraju ili, kako ističu, koja im je drugi dom.

Koristan sport

– Priča je zapravo počela prije nekoliko godina. Nas smo šestero roditelja, sada okupljenih u udruzi, s djecom dolazili u arenu i svatko bi zasebno trenirao. Tada su na stazi bili rivali, svađali se, plakali, ljutili..., a danas su najveći prijatelji – govore Nikola Jellačić i Romano Posavec.

Sve se promijenilo, dodaju, zajedničkim treninzima i osnutkom Plave zone. Na stazi su djeca danas kao jedan; pomažu si, bodre se, savjetuju i međusobno tješe.

– Počeli su se ponašati kao ekipa, što nam je bio jedan od ciljeva. Voljeli bismo uz to popularizirati ovaj sport i pokazati drugim roditeljima koliko koristi zapravo donosi. Moj je Vinko, primjerice, živo dijete i karting mu je pomogao da se bolje fokusira. Sat vremena vožnje zahtijeva punu koncentraciju – kaže tata Jellačić.

VIDEO Udruga Plava zona na treningu

To je, napominje, i kvalitetno iskorišteno slobodno vrijeme za koje se i onima najmlađima nije problem ustati vikendom i u sedam ujutro da odu na trening, a slaže se i tata Posavec, dodajući kako ih je karting naučio prijateljstvu i zajedništvu.

Roditeljima je pak najdraže gledati kad jedan iza drugoga, u harmoniji, stazom voze takozvanu zmijicu.

– Kad smo, primjerice, bili na natjecanju u Italiji, moj sin Karlo vidio je da ne može biti prvi, no pomogao je zato prijatelju – prisjeća se Posavec.

Svoju djecu, kažu, više gotovo ne prepoznaju, a vjeruju i kako ih karting priprema za izazove u budućnosti, poput autoškole, jer već sada znaju brojne prometne propise.

– Ovaj ih sport uči i izdržljivosti. Teško je odvoziti 28 krugova bez greške. To je i odraslima naporno, mi se preznojimo, a kamoli tek djeca – ističu roditelji.

Na proljeće pak planiraju djecu izvesti na staze na otvorenom jer je, objašnjavaju, vožnja u okruženju zelenila, s vjetrom u kosi i dok prži sunce, poseban doživljaj. Najviše su zbog toga uzbuđeni oni najmlađi, devetogodišnji David Čonkaš i Vinko Jellačić, a bit će to poseban trenutak i za ostale u ekipi, u kojoj su također Karlo Poznanović, Ivan Jurković, Patrik Čudić te Karlo i Teo Posavec.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije