Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prinova u zoo-u

Edith i Zagi dobili petu bebu

beba morski lav
Foto: ZG ZOO
22.06.2017.
u 11:42

Mladunče morskoga lava, kojemu se još ne zna spol, došlo je na svijet pred očima iznenađenih posjetitelja. Sretni roditelji, koji se vole 13 godina, već imaju četiri sina

Ni deset kilograma teško, a trenutačno najveće blago Zoološkog vrta. Mladunče morskog lava u ponedjeljak je stiglo u obitelj mame Edith i tate Zagija, a osim brižnih roditelja, bebu ni minute iz vida ne ispuštaju ni stručnjaci. Timaritelji, veterinari, biolozi i nutricionist sljedećih će nekoliko dana biti u pripravnosti 24 sata jer, iako je okot prošao brzo i u najboljem redu, pred morskim je lavićem ili lavicom, jer spol se još ne zna, nekoliko kritičnih dana. Iz Maksimira se neće micati ni ravnatelj ZOO-a Damir Skok, koji kaže da je bebi i mami sad najpotrebniji mir.

On je 100 kilograma teži

– Posjetiteljima je privremeno onemogućen prilaz nastambi morskih lavova kako bi se smanjio stres za majku i kako bi mladunče bilo dobro – objasnio je Skok, pa ispričao kako je najnovija prinova u vrt stigla prekjučer u popodnevnim satima, nakon 11 mjeseci trudnoće, i to pred očima iznenađenih i uzbuđenih posjetitelja. Morska lavica Edith, rekao je, hrabro je podnijela okot, a podršku joj je cijelo vrijeme pružao i dugogodišnji partner, koji je plivao u bazenu.

– Ženka je, kao što to morske lavice rade i u prirodi, mladunče okotila na suhom, odnosno u kopnenom dijelu nastambe – rekao je ravnatelj Skok, pa dodao kako je beba odmah počela normalno sisati majčino mlijeko, a ubrzo će morati naučiti i plivati. Za razvijanje plivačkih vještina kod najmlađeg stanovnika Zoološkog vrta pobrinut će se njegova mama. “Odradila” je to dosad već tri puta, a posljednji od njezina četiri sina, petogodišnji Pepi, upravo je ove godine otišao u ZOO u Barcelonu. Dvojica, sedmogodišnji Abi i devetogodišnji Kan, trenutačno se nalaze u Zoološkom vrtu u Skoplju, gdje žive zajedno, a prva beba Edith i Zagija sada je već desetogodišnji lav Simba koji stanuje u Rhenenu u Nizozemskoj.

A upravo prva beba zagrebačkog para morskih lavova bila je ujedno i jedina o kojoj se mama Edith nije brinula. Malog je Simbu tada tek petogodišnja morska lavica odbacila te su ga othranili djelatnici ZOO-a. Da će se isto dogoditi i s bebom koja je stara tek dva dana u Zoološkom vrtu ne vjeruju, ali kako kažu, svašta se može dogoditi.

– Mama i mladunče prisni su, a i Edith je odgojila trojicu sinova, tako da problema ne bi trebalo biti – kažu u ZOO-u, u kojem se posebno ponose ljubavnom pričom iz lavljeg bazena. Traje već 13 godina, a sve je počelo kad je 2004. tada dvogodišnja Edith iz Amsterdama stigla kako bi pravila društvo tada desetogodišnjem Zagiju. Par je nerazdvojan, a iako je on otprilike stotinu kilograma teži od svoje bolje polovice, vrlo je jasno tko u bazenu nosi hlače. Posebice se to primijeti u vrijeme ručka, kad ribu prva uzima Edith, a gurne li se slučajno Zagi ispred nje, ona se neće libiti ugrizom mu pokazati da je ona ta koja ima prednost.

Ona je glavna u odgoju

A prednost će imati i u odgoju petog im mladunčeta, iako će beba “upijati” od oba roditelja. Ako se pokaže da su, nakon četvorice sinova, dobili kćer, mala bi lavica mogla ostati u Zagrebu, ali bude li još jedan sin, kad dosegne spolnu zrelost, iz bazena mame i tate morat će se iseliti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije