Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obnova mesničke i streljačke

Povijesne ulice gradilište čak 5 mjeseci, problem i za Vladu i Sabor

Mesnička ulica
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.03.2014.
u 13:01

Ulice će u rekonstrukciju od ljeta, tijekom kojega će kamene kocke na 4500 kvadrata biti samo presložene, a obnavlja se i sva infrastruktura. Arhitekt Branko Silađin, autor ideje obnove Bakačeve i Cesarčeve, zagovarao je proširenje pješačkih zona i zamjenu popločenja, kao drugo rješenje

Početkom ljeta obnavljat će se Mesnička i Streljačka ulica, od kojih prva vodi do Gornjega grada, a druga do Tuškanca. Ulice u konačnici neće izgubiti prepoznatljivost jer će kamene kocke, koje najbolje dočaravaju povijest starog Zagreba, na svih 4,5 tisuća kvadrata biti samo presložene.

– Kocke su različitih dimenzija te je iznimno važno da se označi gdje je koja bila kako bi nakon izmjena komunalija ponovo svaka bila ugrađena na svoje mjesto – kažu u Uredu za izgradnju grada.

Dopuna kocaka

Budući da su ulice do sada samo krpane te da je dio kocaka zamijenjen neodgovarajućima, iskoristit će se identične kocke koje su nedavno izbačene u Bakačevoj i Cesarčevoj. Odande će se iskoristiti i kameni rubnjaci koji će zamijeniti sadašnje betonske koji su godinama stavljani umjesto originalnih.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Nogostup će, kao i dosad, biti asfaltni, no proširit će ga na najužem dijelu Mesničke kako bi se omogućilo normalno pješačenje – rekli su u Uredu. Obnovit će se i plinske, vodovodne i kanalizacijske cijevi pa će ulice biti gradilište punih pet mjeseci. U tom razdoblju promet će se preusmjeriti, a Mesničkom i Streljačkom moći će samo pješaci, i to daščanim stazama.

Na Gornji grad obilazno

Osim stanara zbog radova će problema imati i saborski zastupnici i članovi Vlade koji će na posao morati ili okolnim putem ili pješice, iako će im dobro doći ljetna stanka.
Arhitekt Branko Silađin predlagao je da se ulice odmah urede modernije i da se postojeće kocke zamijene novima kao što se radi u Bakačevoj i Cesarčevoj.

Predlagao je i da se proširi nogostup i poveća zona za pješake, no njegov prijedlog nije prihvaćen. Naime, Mesnička i Streljačka ulica pod zaštitom su Zavoda za zaštitu spomenika kulture te se čuvaju u izvornom obliku. Radove će iskoristiti i arheolozi te istražiti donji dio ulice kod starih Mesničkih vrata.

Komentara 1

2X
2Xgeneral
12:43 12.03.2014.

Najbolje da uopće ništa nisu dirali. Dok je stara ulica izdržala 100 godina sada se non stop krpari!!! Kao i Jelačić plac zahvaljujući baš majstoru ( pajdi Mikijevom ) Silađinu!!! Kuda mi bacamo novce??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije