Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNJEŽNA KRALJICA

Dva dana sa sljemenašima: Ok je, još samo da je graha

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
07.01.2019.
u 08:51

To se ne propušta Slalomu nisu odoljeli ni poznati, koji su se smjestili kod ciljne arene

Skijaške jakne, kape, dvoje rukavice, isto toliko čarapa na nogama, a jedne još u torbi. Ništa slučaju prepuštala nije većina od 15-ak tisuća ljubitelja skijanja, koliko ih se ovog vikenda skupilo na još jednom izdanju Snježne kraljice.

Nema boljeg doživljaja

Uz Crveni spust hodalo se “zabundano” poput medvjeda, pa nije bilo teško primijetiti dvojac koji je trku pratio na pet celzijevaca u minusu – u kožnim jaknama i trapericama. Braća heavy metalci Marino i Alen Dumić iz Pregrade znali su da će morati provesti barem pet sati u uvjetima jednakima onima u hladnjači, no odlučili su da je imidž ipak imidž.

Foto: PIXSELL/Ilustracija

– Nema šanse da odijevamo one ružne debele jakne. Ovako bar dobro izgledamo – kroz smijeh su se složili Dumići, pa nam objasnili da se bave glazbom, a “glazbenici uvijek moraju dobro izgledati”. Ipak, priznali su, na temperaturi koja je za vikend bila na Sljemenu, nije im bilo najugodnije. Mučili su minusi i one toplije odjevene, pa su se skupljali na Krumpirištu oko plinskih grijalica te strpljivo čekali na čaj, koji su u subotu marljivo kuhali Filip, Karlo i Jurica. Čaja od šipka prvog dana utrke podijelili su oko 800 litara, dok se sveukupno kroz grla navijača slilo čak 1500 litara vruće okrepe.

1/16

– Kako od prošle godine nema kuhanog graha, što je mnoge razočaralo, čaj je jedino toplo što se može konzumirati pa ga mora biti puno – objasnili su nam dečki. Unatoč tome što graha nije bilo, na Krumpirištu nitko nije ostao gladan jer je besplatno, osim čaja, podijeljeno nekoliko desetaka tisuća sendviča, uz čokoladice, sokove i čips. Osim hrane, na Krumpirištu je bilo i zabave pa se između prvih i drugih vožnji plesalo uz DJ-a, sanjkalo ili pak – posjećivala hitna pomoć. Bilo je “hrabrih” koji su na vrh Medvednice došli i u tenisicama pa je, nakon nekoliko koraka po ledu, kažu nam iz hitne službe, bilo i slomljenih nosova. A dok je većina na Sljeme stigla kako bi bodrila skijašice i skijaše iz svojih zemalja, bilo je i onih koji su tamo došli kako bi uživali u atmosferi. Jedna od tih bila je i Anne Vigh, koja je s prijateljem “potegnula“ iz Mađarske.

– Nemamo favorita, mi jednostavno volimo skijanje, a čuli smo da nema boljeg doživljaja slaloma od ovog – objasnila je Anne, koju smo u gledalištu sreli u subotu na ženskoj utrci. I dok je prekjučer na tribinama i u gledalištu bilo više od pet i pol tisuća ljudi, gotovo dvostruko više pojavilo ih se jučer. Ništa čudno, objašnjavali su nam navijači, jer ipak je u muškoj utrci bilo šest hrvatskih predstavnika, dok se među damama našla samo Andrea Komšić. Plasmanom skijaša Krumpirište je bilo i više nego zadovoljno jučer, i to odmah nakon prve vožnje, kad se livadom kojom su se vijorile i pahulje snijega, orio Colonijin hit “Svijet voli pobjednike”.

Stvar je domoljublja

Uspjeh svojih slavila je i švicarska obitelj Looser, koja se u Zagreb doselila prije deset mjeseci. Najmlađi članovi obitelji na obrazima nacrtali su švicarske zastave, ali navijali nisu, kako su objasnili, samo za Švicarce već “i za naše”.

– Sretni sto smo u Zagrebu jer je Snježna kraljica vrlo poznata u Švicarskoj, a sad je imamo priliku gledati uživo – kazala je Anneliese Looser. A na Krumpirištu sreli smo i Elisabeth Garet, Francuskinju također sa zagrebačkom adresom, koja je, međutim, navijala isključivo za boje svoje zastave.

– Ipak sam Francuskinja, to je stvar domoljublja – objasnila je Elisabeth Garet, ali priznala da ni hrvatski skijaši nikako nisu za baciti. A u moru navijača ipak su dominirali oni domaći, koji su Sljeme iskoristili i za bodrenje slalomaša, ali i za obiteljski dan. Stošići su, primjerice, sa sobom, za zagrijavanje, ponijeli i sanjke.

– Nije lako gledati utrku stojećki, sanjke dobro dođu jer, osim što se možemo malo zabavljati kad nam bude hladno, na njima možemo i sjedećki pratiti utrku – rekao je Silvio Stošić, čija četveročlana obitelj nije na Kraljici prvi put pa su znali kako se dobro pripremiti. Osim ruksaka punih sendviča i termosica, nije im padalo na pamet da od doma pođu a da ne obuku najdeblje jakne. Isto to napravili su i poznati, koji nijedne godine ne propuštaju Sljeme, pa su skijaše bodrili, među ostalima, Andrej Plenković, Milan Bandić, Jakov Kitarović, Zlatko Mateša, Bojan Križaj, Dubravko Šimenc. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije