Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jane's walk

Najmlađi stanovnici Dugava posjetili kvartovske obrtnike

11.12.2017.
u 09:14

Upoznali su postolara, servisera bicikala i krojačice pa ih obasuli brojnim pitanjima o tajnama njihovog zanata

Važnost promatranja vlastite četvrti kao socijalne cjeline prepoznala je i Građanska inicijativa Dugave zahvaljujući čijoj je organizaciji prvi put održan sve popularniji Jane’s Walk, lokalno organizirana šetnja u kojoj sudjeluje više od 200 gradova iz 36 zemalja.

Svjetski projekt stanovnici Dugava namijenili su ponajprije najmlađim stanovnicima svoga kvarta.

– Djecu treba upoznati s kvartom u kojem se igraju i odrastaju, ali i s obrtima kojih je sve manje, a kojima se susjedi u našem kvartu još uvijek bave – ističu organizatorice Jane’s Walka Ksenija Banović i Maja Marčinko.

Znatiželjne posjetitelje ni hladnoća ni snijeg nisu spriječili u šetnji, kao ni u upoznavanju s kvartovskim postolarom, serviserom za bicikle i krojačicama, koji su s oduševljenjem prihvatili druženje s djecom i rado im otkrivali tajne svojih obrta.

>> Advent u Zagrebu 2017.

1/53

Dok su dječaci bili oduševljeni biciklima i velikim obućarskim strojevima, djevojčicama se ipak najviše svidjelo kod krojačica koje su spremno odgovarale i na najteža dječja pitanja poput onoga sedmogodišnjeg Marka Banovića o razlici između krojenja i šivanja.

Osim upoznavanja s kvartom i obrtima, organizatorice su kroz ovu posebnu šetnju nastojale biti dijelom provođenja Nacionalne strategije poticanja čitanja te su tako kod svakog od obrtnika pročitale po jednu prigodnu priču: kod postolara „Šegrta Hlapića“, u radionici za popravak bicikla „Bicikl duginih boja“, a kod krojačica ”Tko je Videku napravio košuljicu“.

– Djecu treba učiti da su oni ti koji trebaju mijenjati svijet oko sebe i nadamo se da će takva druženja kroz šetnju i knjige kod njih probuditi građanski aktivizam koji nam je svima tako potreban – kazala je organizatorica manifestacije Jane’s Walk Ksenija Banović.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije