Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povrat imovine

Društvo književnika mora izaći iz prostora na Jelačić-placu

DHK prostor književnici
Foto: Jakov Novak
1/5
17.12.2014.
u 11:35

Vlasnici žele imovinu oduzetu u II. svjetskom ratu pa su 2012. pokrenuli i spor za iseljenje. DHK od 2007. ne plaća ni najam za korištenje

Nakon 60 godina rada u prostorima na Trgu bana Jelačića Društvo hrvatskih književnika moglo bi ostati bez "doma". Naime, dio prostora u kojem već godinama rade 1996. godine vraćen je vlasnicima kojima je imovina oduzeta za vrijeme Drugoga svjetskog rata, a kako Društvo otad s njima nije sklopilo ugovor o najmu, suvlasnici su pokrenuli postupak iseljenja i isplate naknade za korištenje.

Odluka još iz 1996.

Zbog toga je i Grad Zagreb (koji uime države, koja je većinski vlasnik, upravlja zgradom) dao suglasnost suvlasnicima za pokretanje parničnog postupka kako bi se Društvo iselilo.

Ja sam vlasnica 100 kvadrata na Trgu bana Jelačića i samo tražim svoje

Mara Burazin

– Društvo hrvatskih književnika imalo je pravo koristiti predmetni poslovni prostor do 2007. Budući da nisu prihvatili ponudu suvlasnika za sklapanje ugovora o zakupu te su nastavili koristiti prostor bez valjane pravne osnove i plaćanja zakupnine, suvlasnici su u svibnju 2012. pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu pokrenuli parnični postupak radi iseljenja – piše u obrazloženju zaključka koji potpisuje dogradonačelnica Sandra Švaljek. Zbog čega se čekalo na takav rasplet, predsjednik Društva Božidar Petrač nije precizirao.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

– Grad upravlja prostorima koji su državni, a naš je prijedlog bio da se država u korist suvlasnika odrekne drugih dijelova zgrade kako bi im se to kompenziralo, a da mi ostanemo u istom prostoru – kazao je Petrač te dodao da je prije 10 dana htio razgovarati s dogradonačelnicom Vesnom Kusin, no neuspješno, a isti ishod imao je i susret s Mladenom Pejnovićem, čelnikom Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Foto: Jakov Novak

– Jedino moguće rješenje jest da se suvlasnike isplati ili obešteti drugim prostorima jer ovdje nije moguć povrat dijela prostora kada je država suvlasnik 200 kvadrata, a ostali vlasnici drugih 200 iako je riječ o istom prostoru – kazao je Petrač.

Samo želimo svoje

S druge strane, vlasnici kažu da je riječ o imovini koja je njihovim precima oteta i da žele ili novčanu odštetu ili zamjenske prostore iste vrijednosti na istom trgu. Najviše im smeta što im DHK odbija plaćati najam za korištenje prostora koji daju u podnajam ugostiteljima i tako zarađuje na njihovoj imovini, dok su oni bespomoćni.

– Ja sam vlasnica 100 kvadrata na Trgu bana Jelačića i samo tražim svoje – kazala je Mara Burazin, uz državu jedna od četvero suvlasnika prostora.

Komentara 11

SE
sestrićna
13:17 17.12.2014.

znači drugovi i drugarice su to privatizirali nakon II svjetskog..još da vrate sve stanove koje su privatizirali po zagrebu pogotovo užem centru gdje bi kozarački purgeri živjeli ?

Avatar Tito zločinac
Tito zločinac
11:56 17.12.2014.

Nije lako ispraviti Titove zločine i na ovom području. No Jusipovic će i dalje hvaliti djela ovog zločinca.

LI
liskovaca
13:29 17.12.2014.

hoće li drug josipović vratiti "svoj" stan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije