Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanovnici ogorčeni

'Dosta nam je mahnitih vozača, postavite kamere da ih ukrote'

Promet u Ulici Medveščak
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/4
13.03.2019.
u 18:40

Ogorčeni su stanovnici Ulice Medveščak jer zbog jurećih auta koje ne ometaju ni ležeći policajci svaka tri tjedna svjedoče nesrećama

S tim da auti pokraj njihovih zgrada jure sto na sat i bez stajanja stanovnici Ulice Medveščak žive već godinama. Svaki je prelazak ceste opasan, a mogu, kažu, nastradati čak i ako samo pokušaju kročiti na zebru jer im nitko ne želi ni usporiti, a kamoli stati.

Ograničenje 40 km/h

Potvrđuju to i statistike prema kojima se svaka tri tjedna u Ulici Medveščak dogodi prometna nesreća. Lani ih je bilo 19, a ove godine po jedna u siječnju i veljači, podaci su Policijske uprave zagrebačke.

– Svako toliko netko završi u bolnici zbog mahnitih vozača koji ne znaju što je kočnica – govore stanovnici koji zbog toga već godinama traže da se u ulici postave kamere za nadzor. Žele i da se montira tabla s upozorenjem da je ograničenje 40 kilometara na sat te da se vozače snima.

Promet u Ulici Medveščak
1/9

– Postoje ležeći policajci, ali auti preko njih prelaze kao da ih nema. Postoji i kamera pokraj jednog semafora koja provjerava ide li tko na crveno. No to nije dovoljno – žali se Damir Jozić, bivši predstavnik stanara na kućnom broju 63. On je, dodaje, poslao gomilu mailova i dopisa da se problem riješi, ali bezuspješno.

– Građani se ne osjećaju sigurno i nešto se mora učiniti – kaže Tomislav Stojak, HNS-ov zastupnik u Skupštini, koji je u Mjesnom odboru Medveščak nedavno razgovarao sa stanovnicima o opasnoj cesti.

Mjesni se odbor s njim i složio, kao i Vijeće četvrti Gornji grad – Medveščak, koje je u studenom donijelo zaključak da se podržava prijedlog o postavljanju nadzornih kamera. Proslijedilo ga je Gradskom uredu za promet i PU zagrebačkoj, no tu je sve stalo. Nikakvi odgovori, ističu, nisu stigli, na teren nije izašao nitko, a kamera i dalje nema.

Stav je policije, međutim, da i ne trebaju biti postavljene jer uspornici prometa ispunjavaju svoju svrhu po cijeloj dužini ulice, odnosno “paze” da se vozači cijelo vrijeme drže ograničenja brzine. Kamere bi, dodaju, kontrolirale samo područje oko kojeg su postavljene, što znači da bi vozači usporavali tek ondje gdje ih vide.

Glavni je krivac nepažnja

Velik broj nesreća, usto, ne pripisuju brzini, već nepažnji vozača i nepridržavanju prometnih pravila, a posljedice su uglavnom lakše.

– Nemamo evidentiranih nesreća sa smrtnim posljedicama u posljednjih godinu dana, a samo tri su uzrokovane nepropisnom brzinom i jer se vozači ne prilagode uvjetima na cesti – poručuju iz policije.

Video - Pogledajte koje prometne prekršaje rade vozači u središtu Zagreba

Komentara 9

WE
weAreCro
19:28 13.03.2019.

Lezeci policajci su samo sredstvo bogacenja pojedinaca u holdingu. Istina ima lezecih koji sluze svrsi(nazalost ti su u manjini) ali steta koju rade autima je ogromna. Bolje definitvno postaviti kamere na kriticnim tockama.

GR
gragakarlovac
18:47 13.03.2019.

Nekulturan narod retardiranog odgoja. Bahati specijalci

RP
rpzagreb
21:46 14.03.2019.

Ma ne brinite. Glavno da institucije rade svoj posao. Jedino šta te iste institucije ne interesiraju sinovi strančkih uhljeba, uvaženih zastupnika i velikih uglednika niodkuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije