Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt 'Skrojene budućnosti?'

Donesite kostime i odijela Varteksa, Kamenskog, Vesne...

Varteks
Foto: Privatni arhiv/PIXSELL
1/5
18.01.2019.
u 15:10

Cilj im je i kroz dizajn koji je svjedok vremena i prostora progovoriti o dugoj tradiciji tvornica od kojih mnoge više ne postoje, a pedesetih ih je u Zagrebu, primjerice, bilo dvadesetak

Zavaljen je u rasklopnom stolcu u kariranoj košulji i trapericama na trapez, a oko vrata je stavio žuti šal prošaran raznobojnim prugama, dok kačketom pokriva poludugu kosu. U jednoj ruci preko ramena je prebacio traper jaknu, a u drugoj drži u ustima zapaljenu cigaretu. Kao glavni frajer uz još dvojicu koji stoje uz njega postavio se model koji u reklami tvornice Kamensko promovira najnoviju liniju tog doba. Da bi pojačali dojam, iza tri muška modela postavili su crveni najlon, a kao glavnu parolu istaknuli: “Učinite sebi zadovoljstvo, nosite Kamensko – odjeću trajne vrijednosti”.

I ponuditi rješenja

Tekstilna tvornica samo je jedna od mnogih o čijoj će sudbini djelatnici Tehničkog muzeja Nikola Tesla progovoriti u sklopu projekta “Skrojene budućnosti?” koji se financira novcem Europske unije. Cilj im je podsjetiti na prošlost domaće tekstilne industrije, ukazati na probleme i ponuditi rješenja, a sljedeća aktivnost koju planiraju radionica je “Razotkrivanje” koja će se u muzeju odvijati za vikend.

Foto: Privatni arhiv/PIXSELL

– Svi koji imaju odjevne predmete iz Kamenskog, Varteksa, DTR-a, Slavonije, Uzora, Nade Dimić, Vesne ili drugih domaćih tvornica mogu ih donijeti na radionice i ispričati priču vezanu uz njih. To može biti osobna priča, no odjeća je ujedno svjedok vremena i prostora. Dio ljudi već se prijavio, no većinu očekujemo sutra i nedjelju u 10 sati – govori Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta.

Javila se, dodaje, gospođa koja će donijeti odijelo svog pokojnog supruga, ima i kostima u kojima su se žene udavale, kaputa kao ekskluzivnog predmeta za koji se štedjelo... Nakon što se ispripovijedaju sve priče o donesenim predmetima, one će se i zabilježiti te će se napraviti memorijski zapis koji će predstaviti na izložbi u ožujku i travnju.

– Zamolit ćemo ljude koji nam donesu predmete da nam ih i posude kako bismo i njih mogli izložiti – kaže K. Laszlo Klemar.

U ta će se dva mjeseca organizirati i najveći broj radionica usmjerenih na stjecanje vještina kreativnog iskorištavanja tekstilnog otpada recikliranjem. Velik dio radionica vodit će profesori s Tekstilno-tehnološkog fakulteta, koji su muzeju partneri u projektu. Dio radionica namijenjen je široj publici, i to osobama starijima od 54 godine, a dio bivšim zaposlenicima tvornica, s čime su već počeli.

Futer i valcer

– Dosad smo takve radionice imali u Varaždinu, Sinju, Splitu i drugim gradovima, a idući je tjedan u Zagrebu – kaže voditeljica projekta, dodajući kako je u metropoli u najbolje doba, pedesetih godina prošlog stoljeća, djelovalo 15 do 20 tvornica.

Cilj je također sačuvati znanje o starim procesima koji danas nestaju, činjenice o društvenom životu koji se odvijao unutar tvornica, ali i termine koji se gotovo više i ne koriste.

– Recimo, futer, odnosno podstava, jedan je od izraza s kojim su rijetki upoznati. Također, žene su se u vrijeme pauze razgibavale tako da su plesale valcer na glazbu koju su im puštali – kaže K. Laszlo Klemar dodajući da je u izradi i web-stranica.

Pogledaje video: Turist nije pratio prognozu: Usred zime u Zagrebu u majici bez rukava

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
19:52 18.01.2019.

Ovo me je razveselilo... bio sam član DVD a, imao sam svečanu uniformu i šapku 😀.... visok i stasit, još imam sliku... na toj vatrogasnoj smotri pozvao sam svoju suprugu na prvi izlaz ak... eto, jadnica me još trpi....

ST
starigrad
08:20 21.01.2019.

Nakon izraza kacket, stavarno nemam volje vise citati... Malo ucenje hrvatskog jezika nebi bilo na odmet!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije