Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za mlade bez skrbi

Nakon doma, mladi će tu nastaviti život

Foto: Caritas Zagrebačke nadbiskupije
15.10.2017.
u 08:20

U sklopu akcije “Da život imaju” dosad je osigurano 6 milijuna kuna od ukupno 8,7

Ukupno 800 djece živi u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a svake godine njih 60 ostaje bez krova nad glavom, prepušteno samo sebi.

U Hrvatskoj, naime, nakon što dijete završi srednju školu, ostaje bez smještaja, a ako se upiše na fakultet, ima pravo na smještaj do 21. godine. S tim se morala suočiti Kristina Japelj, studentica religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu koja planira upisati i još jedan fakultet, najvjerojatnije kriminalistiku.

– U domu mi je bilo odlično i žao mi je što sam iz njega morala izaći. Drugačije je kad imaš podršku odgojitelja, nego kad se sam moraš brinuti za sebe. Kad sam izašla iz doma, bila sam pod velikim stresom, nisam znala kamo idem, kako ću plaćati stan, režije... – objašnjava Kristina Japelj koja sad živi u studentskom domu Cvjetno naselje.

Kako bi pomogao svim mladim ljudima koji se nađu u toj situaciji, Caritas Zagrebačke nadbiskupije u lipnju je počeo graditi kuću za mlade bez roditeljske skrbi i siromašne studente iz cijele Hrvatske. Gradi se na adresi Selska 165 u Zagrebu, a u njoj će moći boraviti mladi bez obzira na to u kojoj su se ustanovi ranije nalazili i bez obzira na to koje su vjeroispovijesti. A kako bi se skupila potrebna sredstva za gradnju kuće, Caritas je pokrenuo i humanitarnu akciju „Da život imaju“. Od ukupno 8,7 milijuna kuna do sada je osigurano 6 milijuna, a u sklopu akcije večeras će se u studiju HRT-a održati i veliki humanitarni koncert na kojem će nastupiti Jazz orkestar HRT-a i brojni pjevači među kojima su Marko Tolja, Damir Kedžo, Saša Lozar, Natali Dizdar, Mia Dimšić… Istodobno će se na pozive građana javljati predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković te mnoge osobe iz javnog života. Građani se u akciju mogu uključiti pozivom na broj 060-90001.

– Bit će to novi dom za 31 korisnika. U prizemlju će biti ured socijalne službe, a na katovima će biti apartmani. Također, na svakom će katu biti priručna kuhinja i dnevni boravak – objasnila je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Kristina Japelj objasnila je pak koji je značaj kuće za korisnike.

– Gradnja novog doma Caritasa znači puno ne samo meni nego i drugim mladima koji moraju otići iz domova nakon punoljetnosti – rekla je Kristina. 

Komentara 2

MU
mulag
12:54 15.10.2017.

hoce,al ne u RH

IB
iva.begovic
07:26 17.10.2017.

Jedina crkva u Europi koja se debelo financira iz državnog budžeta jest Crkva u Hrvata. A još traže i skupljali bi od građana. Sramota, prijevara. Dok Crkva u Austriji npr. pokušava djelovanjem animirati građanstvo da individualno u skladu sa svojimm mogućnostima i uvjerenjima, uplaćuju crkveni porez, ovdje mi svi plaćamo, bili vjernici ili ne. I to poprilično, čini mi se, nekoliko milijardi godišnje.. Nitko nas o tome nije pitao. Crkva u Hrvatskoj nema obraza. Drago svećenstvo i ostali paraziti pogledajte hrvatske umirovljenike koji su najsiromašniji umirovljenici u Europi. Dobrim djelom baš zahvaljujući i vama. I što biste im sada još, i kožu odrali korz kvazi humanitarne akcije. A novac će završiti kao u udruzi Hrabro dijete. Sramite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije