Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ulaganja u sport

Dom sportova će obnoviti, ali za dogradnju dvorane nema novca

Dom sportova idejni projekt
Foto: Privatni album
1/3
07.01.2014.
u 10:43

Gradonačelnik Bandić najavio je velike sportske projekte za Univerzijadu 2016.

U prvom tjednu 2014. godine, samo nekoliko dana nakon što je upravljanje gradskim sportskim objektima stavio pod svoju upravu, gradonačelnik Milan Bandić najavio je realizaciju dvaju velikih sportskih projekata.

Prvi je gradnja kampa nogometne reprezentacije na Sveticama, na mjestu gdje se trebao graditi rukometni dom, a drugi obnova Doma sportova. I dok je početak gradnje na Sveticama izvjestan već ovog proljeća jer će novac doći iz inozemstva, obnova Doma sportova ići će teže jer je treba financirati Grad.

No prema Bandićevu obećanju, i to će se ostvariti do Univerzijade 2016. godine.

Plan APZ-a

Iako je do njena održavanja ostalo još više od dvije godine, a ni kuna nije osigurana u proračunu za 2014., novac bi mogao biti osiguran najranije 2015. Projekt obnove bio je u planu i 2009. godine kao B varijanta za održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva. Tada je, naime, izrađen i idejni projekt obnove i dogradnje, za slučaj da propadnu pregovori o gradnji Arene.

Prema idejnoj zamisli tvrtke Arhitektonski projektni zavod (APZ) trebala se proširiti glavna dvorana kako bi se povećao kapacitet sjedećih mjesta sa 5 na 12 tisuća. Predlagali su i na mjestu sadašnjeg parkirališta, desno od glavnog ulaza, dogradnju još jedne manje sportske dvorane za atletiku, bazen i podzemnu garažu čime bi se riješio problem parkiranja.

Iako nije poznato hoće li se Grad držati ovog projekta čija se vrijednost procjenjivala na 500 milijuna kuna, izglednije je da će se od dogradnje odustati i ići na jeftiniju varijantu obnove. Bandić je nedavno kazao da će za Dom sportova i gradnju nove sportske dvorane u sklopu Kineziološkog fakulteta (također prije Univerzijade) utrošiti oko 100 milijuna kuna, što je dovoljno samo za obnovu postojećeg zdanja. Loših prilika svjesni su i u gradskoj upravi u kojoj kažu da se o projektu još nije ozbiljnije razgovaralo i da će se o širini zahvata, uvažavajući financijske prilike, ali i činjenicu da je Arena sagrađena, tek odlučivati.

Obnova će štedjeti energiju

Uz projekt rekonstrukcije Doma sportova veže se i projekt uređenja Trga Franje Tuđmana po rješenju arhitekta Nenada Fabijanića koji bi se trebali spojiti podzemno ispod Zapadnog kolodvora i pruge, no to će zbog svoje velike cijene pričekati bolja vremena.

– Riječ je o dobroj, multifunkcionalnoj dvorani, a treba je obnoviti i proširiti te uvesti napredniju opremu čime će se postići uštede – kazao je Zvane Brumnić, zastupnik SDP-a u Gradskoj skupštini. Druga dvorana koja bi trebala niknuti do Univerzijade gradit će se u sklopu Kineziološkog fakulteta. Iako fakultet ima nekoliko manjih dvorana, Grad bi financirao novu multifunkcionalnu čime bi studenti dobili mjesto za trening, a Univerzijada još jednu lokaciju za igre studenata iz cijelog svijeta.

>>Holding prepušta Gradu Mladost, Šalatu, hipodrom...

Komentara 1

Avatar Point_of_view
Point_of_view
14:18 07.01.2014.

Trebalo bi strusiti malu dvoranu i na njenu mjestu napraviti jednu vecu, za cca. 8 tisuca gledatelja, gdje bi Medeki igrali hokej. Ispod dvorane bi se mogao napraviti parking na dvije etaze. A sadasnju veliku dvoranu trebalo bi vratiti rukometasimaa i kosarkasima (Cedevita). To se uz dobre sponzore (recimo zove se: "Atlanic ili Cedevita arena") moze napraviti vrlo brzo i da grad ne kosta niti 200 milijuna kuna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije