Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Dom mog pradjeda postat će kampus stranog učilišta

Kerestinec
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/10
13.11.2015.
u 12:00

Tomi Tomaško i Dario Zurovec pokrenuli inicijativu obnove dvorca Erdödy u Kerestincu

Freska stara nekoliko stoljeća koja prikazuje seljačku bunu jedino je što je ostalo čitavo u dvorcu Erdödy u Kerestincu.

Vandali su odnijeli sve što su mogli, ciglu po ciglu. Najpoznatiji kao koncentracijski logor u vrijeme 2. svjetskog rata i režima NDH, reputaciju dvorca odlučila su promijeniti dvojica zaljubljenika u to zdanje i pokrenuli su inicijativu njegove obnove. Tomi Tomaško još je kao maleni dječak redovito "gnjavio" roditelje da svako malo obilaze dvorac, želeći provjeriti da je sve na mjestu, a Dariju Zurovcu tamo su se upoznali i prabaka i pradjed.

Tužna ljubavna priča

– Završilo je to kao tužna ljubavna priča. Prabaka je radila kao služavka tadašnjeg vlasnika, bana Mihalovića, a pradjed je bio sin vlastelina. Zabranili su im brak, a pradjedu su našli i drugu ženu. Iz njihove su se ljubavi izrodili moji preci – priča Zurovec. Zbog osobne vezanosti žele i da dvorac ponajprije ostane zapamćen kao dom Tome Bakrača Erdödyja.

– Bio je heroj svog doba poznat diljem Europe kada je potukao Turke pred Siskom – kaže Tomaško, student povijesti, koji je pokrenuo i internetsku te Facebook-stranicu "Dvorac Kerestinec". Zurovec, danas diplomirani inženjer elektrotehnike, uhvatio se u koštac s administracijom. Kada je prije pet godina dvorac na upravljanje od MORH-a dobio Grad Sveta Nedelja, s pripadajućih 20 hektara zemlje, gradska se birokracija, kaže Zurovec, nije željela baviti derutnim zdanjem. Stoga se Zurovec zaputio u Vladin Ured za razminiranje, koji je očistio okoliš dvorca od zaostalih mina. Raskrčili su i gustiš oko zdanja, a prošle je godine stavljen i novi krov. U ljetnim mjesecima u dvorištu dvorca organiziraju se i susreti klapa, razni festivali te kulturna događanja.

Zaposlili bi lokalce

Investitori se, kažu momci, teško nalaze, a obnova bi stajala oko 10 mil. eura, što su dva proračuna Grada Svete Nedelje. Interes je iskazalo i inozemno privatno informatičko učilište koje tamo želi smjestiti studentski kampus.

– Zaposlili bi i 30-ak lokalaca. No sve je još u pregovorima – kaže Zurovec.

Komentara 2

VS
visegradska.skupina
13:44 13.11.2015.

Dajte malo proguglajte ne radi se o Tomi Bakraču nego o Tomi Bakaču

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije