Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPREME ZA TRI PREMIJERE

Dom dječjeg kazališta koji je simbol Trešnjevke slavi 20 godina, za kojih je njime prošlo milijun gledatelja

Kazalište Trešnja
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/3
01.10.2019.
u 13:38

Šareno zdanje gradilo se cijelo desetljeće, od 1989. do 1999.

Najveće je dječje kazalište u zemlji, a njegova je zgrada simbol Trešnjevke. Dva desetljeća u tom šarenom zdanju u Mošćeničkoj ulici obilježava Gradsko kazalište Trešnja, čija se povijest piše još od 1954. Okupila se tada u Društvu “Naša djeca” dramska skupina koja je producirala i prvu predstavu, “Crvenkapicu”, a ubrzo nakon njezina uspjeha prerasla je u Pionirsko amatersko kazalište sa sjedištem u Domu kulture “Maksim Gorki”, na čijem je mjestu 30 godina kasnije niknula Trešnja kakvu danas poznajemo.

Prve žive jaslice u zemlji

Početkom 60-ih dobila je naziv Pionirsko kazalište Trešnjevka, koje niže brojne uspjehe. Na prvom Festivalu djeteta u Šibeniku 1958., primjerice, njihova je predstava “Timpetili, grad bez roditelja” proglašena najboljom. Prvotno amaterska skupina 1970. postala je profesionalni dječji teatar koji je osam godina kasnije dobio i stalan glumački postav. Rekonstrukcija postojeće zgrade u Mošćeničkoj, pak, počela je 1989., no, govori ravnateljica Višnja Babić, pretvorila se u gradnju nove prema rješenju arhitekta Hrvoja Mutnjakovića.

– Kazalište je zamišljeno kao vesela oaza u tada tmurnom dijelu grada pa smo željeli da bude šareno i upečatljivo – ističe Višnja Babić.

Foto: Filip Kos/PIXSELL

I dalje kao betonsko zdanje s rupama umjesto prozora otvoreno je 1991. postavljanjem živih jaslica, prvih u Hrvatskoj.

– Nije bilo grijanja pa je bilo jezovito hladno, a kako bismo stvorili barem privid topline, palili smo vatru. Znale su nas prekinuti i uzbune – prisjeća se V. Babić te dodaje da kostime iz tog vremena posuđuju za poznate žive jaslice ispred katedrale.

Današnji naziv teatar je dobio 1994. No početkom rata radovi na zgradi zastali su, novca za završetak nije bilo pa je gradnja trajala punih 10 godina, a objekt je otvoren 1999.

“Eko-eko” i “Alan Ford”

Generacije su odrastale uz poznate predstave Trešnje kao što su “Eko-eko”, “Bijeli jelen”, “Pepeljuga”, “Alan Ford”... a u posljednjih je 20 godina kazalištem prošlo oko milijun gledatelja.

U ovoj sezoni, pak, imaju premijere triju predstava, “Ivice i Marice”, “Priča iz davnine” te “Stanara u slonu”, koje režiraju Lea Anastazija Fleger, Paolo Tišljarić i Hrvoje Korbar.

– A tu je i popularni božićni “Orašar” koji je u prošloj sezoni bio najgledanija predstava u metropoli – dodaje Višnja Babić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije