Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oglasili se iz Grada Zagreba

'Dolazak učenika u školu nije obvezan. Ministrica je i u ovom je slučaju poslala konfuzne poruke'

Ivica Lovrić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
04.06.2020.
u 13:30

I dalje u važećim Preporukama resornog Ministarstva istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, poručuju iz Grada Zagreba

Iz Grada Zagreba poslali su priopćenje u kojem napominju da sukladno trenutno važećim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stavu Vlade Republike Hrvatske javno iznesenom na službenoj stranici i društvenim mrežama, povratak učenika u škole u Republici Hrvatskoj nije obvezan.

"Nastavno na jučerašnju izjavu ministrice Blaženke Divjak iznesenu tijekom konferencije za medije u kojoj je ministrica istaknula kako svi učenici osnovnih škola od sljedećeg tjedna trebaju biti u svojim školskim klupama, odnosno da će za one koji ne dođu „vrijediti regulativa kao u normalnim situacijama“, tj. da roditelji mogu ispričati izostanak učenika do maksimalno tri dana, ističemo da predmetne tvrdnje nisu usuglašene s trenutno važećim Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 20. svibnja 2020., Preporukama za organizaciju rada u razrednoj nastavi i uputama za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave Ministarstva znanosti i obrazovanja od 25. svibnja 2020. te Odlukom Vlade Republike Hrvatske o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja od 7. svibnja 2020. godine", stoji u priopćenju.

Naime, u spomenutoj Odluci Vlade, točka II., jasno se navodi da će se za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole „nastava provoditi mješovitim modelom, dijelom kao oblik nastave koju učenici pohađaju u školi, a dijelom kao nastava na daljinu“. Također, sukladno spomenutoj Odluci, točka V., ravnatelji škola dužni su „pridržavati se Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za organizaciju rada u razrednoj nastavi.“

Napominju da sukladno trenutno važećim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te stavu Vlade Republike Hrvatske javno iznesenom na službenoj stranici i društvenim mrežama, povratak učenika u škole u Republici Hrvatskoj nije obvezan.

Nadalje, u i dalje važećim Preporukama resornog Ministarstva istaknuto je da svi oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, ne moraju svoju djecu uključiti u neposredan odgojno-obrazovni rad u školskim ustanovama, odnosno, mogu ih ostaviti kod kuće uz uvjet da su u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi.

"Nažalost, sukladno trogodišnjoj praksi, ministrica Divjak i u ovom je slučaju učenicima, roditeljima, učiteljima i ravnateljima poslala nejasne i konfuzne poruke.

Ističemo kako su zagrebačke škole spremne za prihvat i organizaciju redovne nastave za sve učenike, međutim, imajući u vidu sve gore navedeno, sve dok ne dođe do izmjene gore navedene Odluke, Uputa i Preporuka, zagrebačke osnovnoškolske ustanove, zbog zaštite prava, interesa, zdravlja i sigurnosti učenika, nisu u obvezi slijediti usmene naputke ministrice Divjak koje nemaju pravnog utemeljenja te su u suprotnosti s Odlukom Vlade Republike Hrvatske te preporukama nadležnih tijela", poručuju iz Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 12

ZA
zauvijekmlad
13:45 04.06.2020.

Ova jedno piše, drugo kaže, treće misli, a četvrto vrijedi. Lud zbunjen normalan. Bogu Hvala, od jeseni će se neke stvari promijeniti!

IV
ivanivan123
13:50 04.06.2020.

Corona je sad problem a svi su zaboravili štrajk od 2 mjeseca. Kako mislite to nadoknaditi???

AN
androzagreb
13:52 04.06.2020.

Besmisleno je slat djecu na tri tjedna u školu, kada je zbog dotične ministrice i HDZ-a izgubljleno skoro 2 mjeseca školske godine zbog štrajka. Također je zbog pandemije korona virusa izgubljleno još dva mjeseca nastave. Online nastava je bila katastrofalno organizirana. Kada sve zbrojimo i oduzmemo mislim da su tri tjedna nastave potpuno nepotrebna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije