Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi repertoar fontana

Dobro mi došel, prijatel i Vraćam se, Zagrebe tebi

08.03.2018.
u 13:39

Grad će HDS-u plaćati 40 kuna mjesečno po fontani za glazbu.

“Što na nebu sja visoko” – pogledati, a i poslušati mogli su Zagrepčani koji su protekle proljetne vikenda provodili kod fontana pored Nacionalne knjižnice. “Svirali” su vodoskoci upravo u ritmu Era s onoga svijeta te Jelačić marša, a projekt “glazbenih fontana” nastavit će se orkestracijom skladbi popularnih u posljednjih sedamdesetak godina.

“Dobro mi došel, prijatel”, “Zagrebačkim ulicama”, “Vraćam se, Zagrebe, tebi”, “Serbus, dragi Zagreb moj”, a i drugi bezvremenski hitovi naći će se na repertoaru fontana, a sve u “obradi” simfonijskog orkestra. Kad točno, još nije poznato, jer skladbe su za orkestraciju pripremljene, ali još uvijek nisu snimljene. Sklopio je, zato, i ove godine Grad ugovor s Hrvatskim društvom skladatelja (HDS) kako bi, barem povremeno, preko razglasa, glazbom mogao razveseliti posjetitelje fontana.

1/7

– Riječ je o četrdeset kuna mjesečno po fontani, što podrazumijeva otprilike mehaničku reprodukciju glazbe s CD-a, odnosno, jednostavno rečeno, mi njihov ugovor tretiramo kao ugovor s pojedinim kafićem – objasnio je Milan Majerović-Stilinović iz HDS ZAMP-a.

I dok se u Zagrebu rade tek prvi koraci, glazbene fontane u svijetu već desetljećima zabavljaju turiste, a u kojem god gradu stajale, među najvećim su atrakcijama. U Barceloni, tako, fontana pleše na taktove pjesme nazvane upravo po gradu, koju izvode grupa Queen i Montserrat Caballé, dok se glazbena pratnja Křižíkovih fontana u Pragu mijenja od klasičnih do Disneyjevih napjeva, a novije koreografije uključuju i ples folklornih društava te melodrame na temelju filmova o James Bondu.

Glazbena fontana postoji i na budimpeštanskom Margitinom otoku smještenom na Dunavu, a oni puštaju čak i Rolling Stonese. Prije sedam godina u Skopju je postavljena i fontana-spomenik Aleksandru Makedonskom. Vojskovođa stoji na postamentu visokom 24 metra koji se vidi iz svakog kuta glavnog makedonskog grada, dok ispod njega svira klasična glazba.

Najnovija fontana u susjedstvu otvorena je prošle godine u Beogradu. Vodoskokom na trgu Slavija željeli su, kako su se šalili u tamošnjoj javnosti, gradonačelniku Milanu Bandiću “baciti rukavicu u lice”, a osim što svira, jedinstvenom u Europi čine je ugrađeni grijači koji omogućavaju rad i na minus 20 stupnjeva Celzijevih. Spominjalo se i da fontana ima svog glazbenog direktora koji prima plaću za 150.000 dinara, odnosno oko 10.000 kuna, iako su beogradske vlasti to demantirale.

No trenutačno su najveće na svijetu one u Dubaiju, smještene na jezeru Burj Khalifa, koje vodu bacaju do visine od 50 katova, a “miču se” na taktove Whitney Houston, Enrique Iglesiasa te Luciana Pavarottija.

Komentara 5

Avatar comandante
comandante
16:45 08.03.2018.

fenomenalno, a spalionica, žičara, bolnica, vrtići, bic.staze.......

Avatar Niškorist
Niškorist
18:35 08.03.2018.

Čudim se da nisu cajke ili Tomson ?

Avatar burgos1948
burgos1948
08:04 09.03.2018.

A što partizanska banda ima protiv fontana !? Ne vole se valjda prat , pa kad vide fontane , vodu , dođe im da si žile režu, propinju se na sve četri , para im izlazi na uši . Nemama fontana u vukojebinama iz kojih su šljegli u Zagreb !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije