Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Epilog produženog natječaja

Do kraja rujna znat će se tko nabavlja 30 tisuća zastava

zastava
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
16.09.2017.
u 16:15

Za dizanje i spuštanje zastava navodno će biti zadužen Elicom, tvrtka koja se već bavi održavanjem javne rasvjete diljem grada

Bura puše, pa se vijore. Nisu ih preselili na Jadran, već o zastavama Zagrepčani ne mogu prestati pričati. Treba li ih ili ne treba postavljati te koliko će sve to koštati, tema je koja je “nasekirala” cijeli grad, pa se svakome iz usta “otme” bujica koja postavljene zastave, čak i kad nema vjetra, barem figurativno nanovo zanjiše.

Dižeš i spuštaš kad treba

– Odite u podrume, izvucite bandijere, stavite ih na prozore, bolje zgleda – još u svibnju, kad je Grad raspisao prvi natječaj za nabavku zastava, pozvao je gradonačelnik Milan Bandić “svoje sugrađane” da za nadolazeći Dan državnosti okite svoje stanove, o čemu je Večernji list prvi pisao. Tada ih se nabavljalo dvije tisuće da bi se postavile na sve ulaze u grad, i to na nosače koji su se već prije naručili putem javne nabave, a njihovim postavljanjem i održavanjem, nakon što su prošli na natječaju, bavili su se djelatnici tvrtke Ši-La-Co. Za to je tvrtki iz Sesveta Grad dao 350 tisuća kuna, dok su troškovi za posao, rekao je tada direktor Ši-La-Ca Ivan Lažeta, daleko veći.

– Svakodnevno pregledavamo njihovo stanje i popravljamo one koje su se odvojile od jarbola za lošeg vremena. Intervencija na dan je otprilike pedeset, a najgore je poslije nevremena – rekao je Lažeta, čija je tvrtka svakodnevno danju i noću, čak i vikendom, obilazila trobojnice, ali i zastave Grada Zagreba te Europske unije, koje bi se pokidale od vjetra. Raspiše li se novi natječaj za održavanje, rekao je početkom srpnja Lažeta, na njega se neće javiti. Za održavanje nije, ali za nabavku 30 tisuća zastava za 5,2 milijuna kuna još je istog mjeseca raspisao Grad te ga nekoliko puta produživao jer se na njega nitko nije javio. U međuvremenu, zastave je zašio URIHO, gradska tvrtka, čisto da se mogu postaviti dok se ne sklopi posao koji bi se trebao ugovoriti raspisanom javnom nabavom. A sklopit će se vrlo brzo, vjerojatno već do kraja ovog mjeseca, jer se ovog tjedna, na trećem natječaju ove godine, za još četiri milijuna kuna traži tvrtka koja će naručene zastave sljedeće četiri godine dizati i spuštati.

Već održavaju rasvjetu

S prethodno plaćenim nosačima, potrošit će se 13 milijuna i gradom vijoriti gotovo 40 tisuća zastava, od kojih će neke biti postavljene trajno, a neke će se dizati i spuštati po potrebi.

– Ljuti su oni kojima smetaju zastave – njihovu količinu po gradu komentirao je gradonačelnik Bandić, pa poručio, baš kao i početkom svibnja kad je nabavljao prve trobojnice, da bi se Zagrepčani o zastavama trebali educirati od Amerikanaca. Njihov “zavjet vjernosti”, izgleda, sviđa se gradonačelniku, pa će se možda uskoro i kod nas recitirati o “jednoj naciji pod Bogom, nedjeljivoj, sa slobodom i pravdom za sve”. Dotad, još uvijek treba pričekati rezultat posljednjeg natječaja za podizanje i spuštanje zastava, na koji se dosad, navodno, javio samo Elicom. Tvrtka je to koja se bavi održavanjem javne rasvjete u gradu, dakle, uvjet u kojem se obvezno traži firma koja ima kran, već ispunjava, a sa zastavama ima i iskustva. Krajem prošle godine upravo je Elicom bio taj koji je postavio prvih petstotinjak zastava u Zagrebu, a i držače za njih na rasvjetnim stupovima. Posao je to koji je stajao oko 400 tisuća 
kuna.

    

Komentara 10

Avatar links
links
10:00 17.09.2017.

a kada će se znati tko će zaustaviti ovog bolesnika u suludom trošenju naših novaca?

DU
Deleted user
22:22 16.09.2017.

Suludo i nekontrolirano rasipanje gradskog novca se nastavlja punim i zacrtanim intenzitetom. Da li će itko ikada tom klaunu i besramnom populisti limitirati raspolaganje gradskim novcem?????????????

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
19:51 16.09.2017.

Zastave su od lošeg materijala i potrebno ih je stalno mijenjati. Valjda to i je poanta ovog svega. Država se voli djelima a ne izmišljanjem razloga i načina kako izmusti novac iz gradskog proračuna. Nevezano uz ovo, nitko ne piše da prve dvije izgrađene "velebne" fontane u HBZ već tjedan dana nisu u funkciji. Tako će vjerovatno biti sa svima kad Milutin prestane obnašati svoju sadašnju dužnost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije