Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba inovacija

Digitalni barmen točit će sva pića jednim klikom preko mobitela

18.05.2018.
u 08:34

Otvorena je peta izložba inovacija u Ivanić-Gradu na kojoj su predstavljeni radovi učenika i studenata iz cijele Hrvatske

Solarni automobili, robotičke ruke koje igraju šah ili one čije se šake pomjeraju i najmanjim pokretom mišića nadlaktice, mnoštvo dvonožnih hodajućih robota, digitalni barmen, turbo roštilj, pametna kuća ili pametno ogledalo. Sve je to samo dio ideja i inovacija koje su, zapravo, i izložbeni eksponati pete izložbe inovacija “Ivanić-Grad I3G” koja je otvorena jučer u hotelu Sport u Ivanić-Gradu. Radovi kojima učenici i studenti iz cijele Hrvatske sudjeluju u popularizaciji robotike i STEM područja mogu se pogledati još danas.

Izložba kao generalna proba

- Uzeli smo elektromotor iz staroga printera, a pomoću 3D printera ispisali smo maketu s kućom, cestom i vjetroelektranom. “Ledice” smo spojili s elektromotorom koje, kada im se da energija, zasvijetle. Za cijeli projekt trebala su nam tri tjedna - objašnjavao je učenik šestoga razreda Gabrijel Mlinarić iz Osnovne škole “Vladimir Bosnar” iz Stubičkih Toplica dok je fenom stvarao vjetar, odnosno energiju svojim “ledicama”. Naime, uz nešto inspiracije s Youtubea, učenici iz Stubičkih Toplica na izložbu su donijeli pravu malu vjetroelektranu, a svim su zainteresiranim strpljivo objašnjavali princip njezina rada. Nekim učeničkim radovima izložba je poslužila i kao generalna proba prije natjecanja učeničkih inovacija.

- Učenici od drugoga do četvrtoga razreda Srednje škole “Dugo Selo” pravili štopericu koja se pokreće i zaustavlja zahvaljujući senzorima. Odnosno, kada trkaći automobil prođe ispod senzora, vrijeme se krene odbrojavati, a kada završi utrku, ono se automatski zaustavi - pojasnio je smisao “eksponata” dugoselske škole učenik Stjepan Podgorski Lipar. Upravo će taj autić sudjelovati na međunarodnom natjecanju iz robotike koje će se održati idući tjedan u njihovoj školi.

Učenici Elektrotehničke i ekonomske škole “Nova Gradiška” predstavili su se inovacijom pomoću koje se piće toči iz tzv. digitalnoga barmena.

Prekidač preko mobitela

- Zasad je nemoguće piće točiti dok se ispod senzora ne stavi čaša, a plan nam je “sokomat” spojiti s mobitelom kako bi se moglo točiti na klik - pojasnio je maturant Filip Cicar te dodao kako je inovacija nastala u sklopu školske radionice. Inspiraciju za točenje pića preko klika pronašli su u već postojećem uratku.

- Toliko smo puta bili lijeni ustati i ugasiti svijetlo pa smo došli na ideju napraviti “prekidač” koji je zapravo povezan na mobitel, a upravo ćemo taj princip primijeniti i na barmena - rekao je Filip.

Komentara 2

Avatar dr. Evil
dr. Evil
19:59 19.05.2018.

tako treba, radnicima otkaze i uvesti robote...ako je ovo budućnost...onda ne želim biti u njoj

DJ
djobu68
04:47 20.05.2018.

A sto cemo s ljudima? Sve u novi svjetski rat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije