Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Daruju novac za razvoj sela kako ih stanovnici ne bi napustili

etno selo
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
23.05.2014.
u 10:00

Zagrebačka županija je 2011. kao prva u Hrvatskoj uvela mjere ruralnog razvoja kojima je u tri godine uloženo 17 milijuna kuna

Zahvaljujući sredstvima za poboljšanje života u ruralnim područjima, koje već četvrtu godinu natječajem dodjeljuje Zagrebačka županija, mještani Bedenice, najmanje općine u županiji, obnovili su šest vatrogasnih domova i uredili više od deset kilometara poljskih putova. Njihov primjer slijedile su i općine Kravarsko, Pušća, Jakovlje, Križ, Krašić, Pokupsko i druge.

Na području Svetog Ivana Zeline, Bistre i Ivanić-Grada uveden je sustav odvojenog skupljanja otpada. Taj projekt dijelom je sufinanciran novcem za komunalnu infrastrukturu koji svake godine lokalnim jedinicama samouprave natječajem dodjeljuje županija. S istom praksom Zagrebačka županija nastavila je i ove godine te je osigurala 6,975.000 kuna za komunalnu infrastrukturu i 4,150.000 kuna za poboljšanje kvalitete života u ruralnom području.

– Tako smo u protekle tri godine realizirali čak 113 projekata – od uređenja cesta, obnove vatrogasnih domova, opremanja područnih škola do gradnje dječjih igrališta, parkova i pješačkih staza – kaže Gordana Županec, županijska pročelnica.

– Nastojimo potaknuti projekte vodoopskrbe, prometne infrastrukture, zbrinjavanja otpada i otpadnih voda – ističe pročelnik Nenad Babić. Kaže da su u Zelini nakon godinu i pol vidljivi rezultati projekta odvojenog skupljanja otpada koji je dijelom financiran tim novcem. Naime, značajno je smanjena količina otpada, volumenski čak 50 posto, a po masi oko 30 posto.

– Kao prva županija u Hrvatskoj, 2011. uveli smo tzv. mjere ruralnog razvoja zahvaljujući kojima je u posljednje tri godine uloženo više od 17 milijuna kuna u gradnju i sanaciju nerazvrstanih cesta te gradnju i opremanje društvenih domova i područnih škola – kaže župan Stjepan Kožić.

Županijski poljoprivrednici konkuriraju za 100.000 kuna potpora

Proračun županije veći za 3.2 mil. kn, oporba napustila sjednicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije