Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika fešta

Danas svi na bicikle i vidimo se na startu 37. Večernjakove biciklijade

Večernjakova biciklijada
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/6
18.05.2019.
u 07:15

Okupljanje sudionika je kod NSK, a prvih 500 dobit će poklone. Vožnja počinje u 11 sati, a cilj je na Bundeku, gdje se organiziraju i natjecanja u trčanju i nordijskom hodanju te velika fešta

Svi zaljubljenici u pedaliranje s nestrpljenjem su dočekali današnji dan, odnosno tradicionalnu Večernjakovu biciklijadu. A sve je počelo još davne 1978. godine. Masa entuzijasta sa svojim se ljubimcima na dva kotača skupila tada na parkiralištu ispred Doma sportova na prvoj Večernjakovoj biciklijadi. Pedaliralo se Magazinskom, Zagorskom, Ulicom kralja Tomislava, Zagrebačkom cestom, da bi preko Oranica i Samoborske ceste stigli do tada popularnog kupališta Šmidhen, gdje je bicikliste dočekala zabava i kupanje. Kako su godine prolazile, mijenjala su se konačna odredišta pa je kultni Šmidhen bio zamijenjen raznim livadama i bazenima kod Vugrinščaka, dvorcem Mokrice, a jedna od ruta bila je i ona od maksimirskog stadiona do Jaruna. Trasa je s godinama postajala sve kraća, a broj sudionika sve veći. Šmidhena više nema, a s vremenom su i nekoć popularni poniji, specijalke, ali i stari “krampovi” s banana-sicevima zamijenjeni modernijim i sve neobičnijim varijantama iz kućne radinosti.

U 15 proglašenje najbržih

Tisuće rekreativaca, profesionalaca, mališana, umirovljenika i obitelji i ove će godine pedalirati na najmasovnijoj i najdugovječnijoj biciklističkoj utrci u gradu, 37. po redu Večernjakovoj biciklijadi, uz koju su odrastale i odrastaju mnoge generacije.

Pod sloganom “Bicikliraj, trči, hodaj uz Večernji”, ove godine program dobiva i proširenje jer će na samom Bundeku ljubitelji nordijskog hodanja, ali i trčanja moći odmjeriti svoje snage u dvjema novim utrkama na Večernjakovoj aktivnoj suboti. I ove godine biciklistička utrka starta u 11 sati na istočnoj strani Nacionalne sveučilišne knjižnice. Međutim, biciklisti tamo moraju potegnuti malo ranije jer okupljanje, registracija i podjela startnih brojeva počinju već u devet, a prvih 500 prijavljenih Večernjak će nagraditi i poklon-vrećicom.

Nakon što ugrabe startni broj, biciklisti kreću na deset kilometara dugu avanturu tijekom koje će propedalirati Ulicom Hrvatske bratske zajednice, Slavonskom avenijom, Savskom cestom, Vukovarskom i Držićevom da bi se preko mosta Mladosti spustili u Ulicu Damira Tomljanovića, Adamićevu, Balokovićevu i Trumbićevu ulicu kako bi došli do svoga konačnog odredišta – Bundeka. Tamo će pak, na istočnoj strani, u 13 sati snage odmjeriti trkači, a sat vremena kasnije i nordijski hodači. Proglašenje pobjednika je u 15 sati i tada će se znati tko je bio najbrži. Nordijski će hodači sa štapovima u rukama prijeći dva i pol kilometra, a trkači će u borbi za pobjedu morati pretrčati dvostruko više. Brzina ne bi trebala brinuti bicikliste, jer se njima vrijeme ni ove godine neće štopati. Zato sve od sebe moraju dati nordijski hodači i trkači jer u njihovim utrkama pobjeđuje najbrži. Zabave neće nedostajati ni na samom Bundeku, jer tamo fešta za cijelu obitelj počinje već ujutro.

Simbol Zagreba

Cijeli program vodi Renata Sopek, a atmosferu će s pozornice dodatno zagrijavati DJ i pjevačica ZSA ZSA. Brojni sadržaji spremno čekaju tisuće biciklista, navijača, sportaša, mladih i starih, obitelji... Mađioničarski trikovi Luke Vidovića, tečaj nordijskog hodanja, stijena za penjanje, ples na svili, cirkuska točka..., samo su dio zabavnog programa. Straha nema ni zbog gladi jer okupljene tamo čeka i gastrokutak na kojem će sportaše, osim okrepe, dočekati i adekvatna hrana za energiju. Tijekom više od tri desetljeća postojanja Večernjakova je biciklijada postala simbol Zagreba i događaj godine za sve zaljubljenike u pedaliranje. Dosta toga s vremenom se promijenilo, ali ono što je ostalo kao prepoznatljiv znak ove gradske utrke svakako je dobra zabava, koja i danas očekuje sve sudionike.

Video: Večernjakova biciklijada

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije