Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZGRADA U ZAGREBU

VIDEO Završeno skidanje nadstrešnice: 'Drago nam je da možemo mirno spavati'

Foto: Robert Anic/Pixsell
1/8
24.02.2021.
u 15:13

Nadstrešnica se rezala u blokove betona težine između 5 i 15 tona i dizalicom polako spuštala s vrha zgrade visoke 40 metara.

Nakon 26 dana, i to tri tjedna prije predviđenog roka, završena je operacija 240 tona teške nadstrešnice s vrha Mornarske zgrade u Vukovarskoj ulici u Zagrebu.

Posljednji betonski blok, težak osam tona, dizalicom je spušten u srijedu popodne, a „ispraćen“ je bio pljeskom stanara ove i okolnih zgrada kao i prolaznika koji su se našli usred tog velikog trenutka. Već sutra, kažu u Spegri koja je provela radove, nanizani blokovi izrezat će se u manje dijelove i odnijeti s parkirališta iza zgrade.

VIDEO: Uklanjanje nadsrešnice

- Skinuli smo oko tridesetak blokova težine između 5 i 20 tona, a od ovih 26 dana valja oduzeti i po jedan dan tjedno kad nismo radili da bi se radnici mogli odmoriti – ponosno će Ante Borovina iz tvrtke Spegra. Ovom monumentalnom događaju svjedočio je i gradonačelnik Milan Bandić, kao i predstavnici suvlasnike zgrade, inače zaštićene kao kulturno dobro.

- Drago nam je da konačno možemo mirno spavati jer nam ova nadstrešnica više ne prijeti nad glavom – kazala je Boška Trbojević, jedna od suvlasnika.

Nakon skidanja nadstrešnice, podsjetimo, slijedi sanacija krova, a kad za to bude dovršen projekt na isto mjesto stavit će se i replika nove nadstrešnice. Kako je objasnio projektant Berislav Medić, "navija" se da novi materijal bude polimer jer je višestruko lakši i čvršći od betona.   

1/8

Podsjetimo, radi se o vrlo složenoj operaciji u kojoj se s pripremnim radovima započelo krajem siječnja, a samo uklanjanje počelo je prije dvadesetak dana. Nadstrešnica se rezala u blokove betona težine između 5 i 15 tona i dizalicom polako spuštala s vrha zgrade visoke 40 metara.

Nakon uklanjanja nadstrešnice, prema zahtjevima konzervatora, postavit će se njena replika od lakših materijala.

 

Ključne riječi

Komentara 13

MR
mrkvax
17:09 24.02.2021.

Onoga tko je projektirao ovu nadstrešnicu treba poslati na robiju...

Avatar CroPatria
CroPatria
18:18 24.02.2021.

Ta stara komunistička izgradnja. Koliko samo ima takvih zgrada u Zagrebu...

LA
lajh1985
19:02 25.02.2021.

pa sto covjeku glavu ne snimaju dok daje intervju,a ne u tijelo i noge

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije