Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sart u 10

Danas kreće Večernjakva biciklijada: Bicikliramo kao nekad od Zagreba do Samobora

storyeditor/2022-06-09/PXL_120621_33226736.jpg
10.06.2022.
u 18:01

Tradicija koja traje od 1979. dopedalirala je do 40. Večernjakove biciklijade, a danas slavimo uz nezaboravan tulum

Prva je bila 17. lipnja 1979., a ove je godine četrdeseta, šest dana ranije. Na prvoj Večernjakovoj biciklijadi vrijeme nije obećavalo pa su novinari gradske rubrike koji su je organizirali strahovali da se neće pojaviti nitko. Za ovu je subotu pak najavljeno lijepo vrijeme, a svi s nestrpljenjem očekuju start, vožnju rutom, cilj i večernji program. Te 1979. startna ledina na Kegliću šarenila se od raznobojnih specki, ponija, BMX-ova i starih, prijeratnih krami. Četrdeset godina kasnije istu će ledinu okupirati montići, gradski bicikli, kruzeri, jurilice.... Headliner je na prvoj biciklijadi bio Drago Mlinarec, a večeras će atmosferu na Vugrinščaku do usijanja dovesti Prljavci, Vanna, Detour...

U kolektivnoj memoriji

U proteklih više od četiri desetljeća Večernjakova biciklijada urezala se duboko u kolektivnu memoriju Zagrepčana koji s nje prepričavaju najljepše trenutke. Ondje ne samo da se bicikliralo, a potom čagalo uz glazbu najvećih estradnih imena, već su se rađale prve ljubavi, upoznavali budući supružnici, sklapala prijateljstva, a na jednoj se rodila i beba. Mnogi su klinci pak na biciklijadi imali svoje prve avanture.

– Prvi sam put na biciklijadi bio kao srednjoškolac '81. Tada sam živio na Bukovcu i bio mi je pravi pothvat stići prvo na Trešnjevku, a onda i na Šmidhen. Bio je to moj prvi samostalni izlet bez roditelja, prava avantura – prisjetio se Vanja Radovanović, član uredništva projekta "Mapiranje Trešnjevke".

Nezaboravna sjećanja s biciklijade odnedavno možete čitati i u digitalnoj arhivi Večernjaka. "Biciklisti osvojili Samobor" glasio je naslov na prvoj duplerici, a isti bi mogao krasiti i našu reportažu s jubilarnog, 40. izdanja jer je interes ogroman. Sve je spremno za početak legendarne manifestacije koja konačno starta danas, a uz Zagrepčane, okupit će poklonike pedaliranja iz čitave Hrvatske i regije. Između ostalih, stiže nam i vesela ekipa iz Biciklističkog kluba "Napredak" iz Travnika. – Večernjakova biciklijada top je priča i jako nam je drago što u njoj sudjelujemo – poručio je predsjednik kluba Anto Bilić, a s njim u Zagreb stiže još dvadesetak veselih Travničana svih uzrasta.

Staza je duga 21 kilometar, asfaltirana je i ravna, no nije preporučljiva za djecu mlađu od osam godina. Smisao biciklijade nije utrkivanje, već druženje, stoga apeliramo na sve sudionike da se drže laganijeg ritma. Obje ruke za vrijeme vožnje moraju biti na volanu, upotreba mobitela, kao i vožnja pod utjecajem alkohola strogo su zabranjeni. Kočite objema kočnicama jer kočenje samo s prednjom može uzrokovati pad s bicikla, a samo sa stražnjom njegovo zanošenje. Promjena smjera signalizira se podizanjem lijeve ili desne ruke u smjeru kamo želite skrenuti, a isto vrijedi i pri prestrojavanju. Kada pretječete, činite to s lijeve strane.

Metalnu konjicu koja iz Zagreba kreće u 10, a do Vugrinščaka bi trebala stići oko 12 sati, predvodit će Večernjakov glavni urednik Dražen Klarić. Biciklijada je prepoznatljiv brend Večernjeg lista, a od ove godine i dio "Rezolucije Zemlja", megaprojekta koji promovira očuvanje okoliša te zdrav i održiv način života, naglasio je.

– Nema boljeg načina da proslavimo 40. obljetnicu nego povratkom na staru stazu od Zagreba do Samobora. Ogroman interes za ovogodišnju biciklijadu bio je poticaj i nama u Večernjaku da organiziramo najbolji i najveći glazbeni tulum ovog ljeta u Zagrebu i okolici. Nakon tri godine s pozornice će svirati Prljavo kazalište, baš kao i nekoć s Večernjakovih biciklijada – kaže Klarić.

Pozornica na kojoj nastupaju najveće estradne zvijezde oduvijek je nagrada za one koji izdrže do cilja. U minulim desetljećima sudionike biciklijade zabavljale su stotine glazbenika. Led je na prvoj, dakle, probio legendarni roker Drago Mlinarec, početkom devedesetih žarile su i palile Emilija Kokić, Tajči i neprežaljena Kasandra, a jedan od prvih nastupa na biciklijadi 1991. imala je i Severina. Na 40. biciklijadi uz Prljavce će nastupati i Detour, Vanna, Pravila igre, Heidi šeće psa, Teška industrija...

Otvara se sezona kupanja

A za dobru feštu uz raspoložene večernjakovce i jaka glazbena imena pobrinut će se i domaćini, odnosno Grad Samobor. Baš danas otvara se sezona kupanja na novoobnovljenim bazenima na Vugrinščaku. U sklopu uređenja zamijenjen je pokrov, vanjska stolarija i rasvjeta, sanirana je fasada i dio unutrašnjosti objekta, popravljene su elektroinstalacije, a na travnatoj površini uz bazene posađeno je drveće. Dobrodošlicu biciklijadi poželjela je i samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.

– To je bila želja Samoboraca i zato mi je posebno drago što se Večernjakova biciklijada vraća u Samobor. Drago nam je da smo uspjeli tu želju ostvariti i zato hvala Večernjem listu kao organizatoru i Zagrebačkoj županiji koja podupire manifestaciju. Povratak Večernjakove biciklijade u Samobor od neprocjenjive je važnosti za razvoj turizma našega grada, ali i za razvoj cikloturizma na cjelokupnom području. Pozivam sve ljubitelje biciklizma i dobre zabave da sudjeluju u bicikliranju od Zagreba do Samobora te da po dolasku u naš grad na Vugrinščaku uživaju u bogatom popratnom programu i koncertima poznatih glazbenih izvođača – naglasila je.

Povratak s biciklijade je u vlastitom aranžmanu, stoga je onima koji se vraćaju biciklima potreban oprez. Za one koji žele bezbrižno uživati u večernjem programu osiguran je parking za bicikle sa zaštitarom i besplatan povratak autobusima u Zagreb.

Na samoborskom izletištu Vugrinščak spojit će se danas tako prošlost sa sadašnjošću, kao i dobre želje stotina, možda i tisuća ljudi. Danas bicikliramo kao nekad, ali za bolju budućnost sa što manje korištenja vozila na fosilna goriva i što više onih koje pogone naša vlastita volja i snaga u nogama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije