Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje mladih robotičara

Da barem i u školi učimo kako se izrađuju i programiraju roboti

26.09.2017.
u 10:00

U Zagreb se održalo prvo WER – međunarodno natjecanje iz edukacijske robotike za osnovne i srednje škole.

Pokretni most trebalo je podignuti, vjetrenjaču okrenuti u smjeru prema vjetru, a kocku s materijalom donijeti u “bazu”. Zadatak je bio i s gradilišnog krana skinuti blokove te okrenuti radnu platformu. Sve redom realni zadaci iz života, jedino što ovoga puta mjesto radnje nije bilo neko veliko gradilište, nego poligon za robote. A probleme su rješavali mladi robotičari, učenici iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

– Jako smo se trudili i došli smo pokazati što znamo. Dok su se naši prijatelji preko ljeta odmarali, mi smo vježbali slaganje robota, programiranje... i jako smo ponosni jer se isplatilo. Riješili smo čak i “najpapreniji“ zadatak – rekao je 14-godišnji Galib Pleho koji je iz Sarajeva došao u Zagreb na WER – međunarodno natjecanje iz edukacijske robotike za osnovne i srednje škole.

Oprema im stigla u škole

Na natjecanju je sudjelovalo više od 150 učenika podijeljenih u 60-ak timova po dvoje ili troje sudionika. Opremu su u svoje škole dobili još prije nekoliko mjeseci pa su vježbali kako složiti robota, ali i kako ga potom povezati s računalom te ga programirati.

– Na natjecanje smo došle s gotovim robotom, a onda smo tu dobile pet zadataka koje smo morale riješiti. Imale smo sat i pol za programiranje robota i jako smo zadovoljne kako smo to odradile – rekle su 12-godišnje Paola Radočaj, Dora Štrković i Ema Lesinger iz Velike Gorice čiji je robot izvrsno odradio podizanje pokretnog mosta, ali je ipak “malo zapeo“ kada je trebao skinuti blokove s krana. Jednom kada je žiri došao do učenika i oni su ga upalili, napeto se, poput neke utakmice, pratilo hoće li u tri minute uspjeti izvršiti sve zadatke. Odmah se među učenicima pročulo tko je dobar pa bi se svi skupili i navijali.

– Ovo je jako poučno, ali i zabavno. Da barem i inače u školi učimo o robotima – zaključili su Nikolina Vlašić, Ema Mikulić i Nikola Vlašić iz Sovića u Hercegovini. Svojim su rezultatom bili jako zadovoljni i nadali su se, kao i svi, da će baš oni biti najbolji. Ulog nije bio malen s obzirom na to da su najbolje ekipe dobile ulaznicu za svjetski kup koji će se u studenom održati u Šangaju u Kini. Na kraju su u kategoriji od 1. do 4. razreda najuspješniji bili učenici iz Primoštena, u kategoriji od 5. do 8 razreda pobijedili su učenici iz Osnovne škole Julija Klovića iz Zagreba, a najbolji srednjoškolci bili su iz Srednje škole Vice Vlatkovića iz Zadra. Među 12 ekipa iz Bosne i Hercegovine najbolji su bili učenici Javne ustanove OŠ Suljo Čilić iz Jablanice, dok je od četiri ekipe iz Srbije najbolja bila Škola za nove tehnologije iz Beograda.

Pokrenuli robotičku ligu

Iako se WER u Kini održava od 2012. i svake godine okupi 500 tisuća učenika iz svijeta, prvi je put u Zagrebu otvoreni kup Hrvatske organizirao Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je pokrenuo Nenad Bakić. Institut stoji iza niza projekta kojima je cilj poboljšanje znanstvene pismenosti mladih.

– Cilj nam je kroz sve projekte uvesti djecu u digitalni i tehnološki svijet, njih to zanima, samo im treba dati priliku – rekao je Paolo Zenzerović iz Instituta koji je u sklopu svoje robotičke lige donirao 1800 robota u 360 škola. Potom je organiziran natječaj kojim su odabrane one za natjecanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije