Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOZITE PAMETNO!

Čuvajte se lažnih poziva za pomoć Haitiju

postradali
AFP
14.01.2010.
u 12:20

Užasna nesreća koja je pogodila karipsku državu izmamila je i prevarantski ljudski šljam iz njihovih rupa. Evo na što treba pripaziti kad dajete pomoć (koju svakako treba dati), da ne bi otišla u pogrešne ruke.

Na što treba svakako obratiti pozornost dajete li pomoć koja je ljudima na Haitiju neophodna da bi preživjeli katastrofu koja ih je pogodila? Oni iskusniji već znaju koji bi pozivi u pomoć mogli biti lažni, a za ostale, evo kratkog sažetka – što se nalazi u upozorenjima koja su u javnost uputili primjerice američki FBI, Better Business Bureau i druge organizacije (CNN na posebnoj stranici ima popis američkih organizacija koje su provjereno pravi dobročinitelji):

ako neka organizacija tvrdi da će 100 posto novčanih donacija ići isključivo za pomoć Haićanima, to je više sumnjivo nego znak stvarnog dobročinstva; svaka organizacija, pa i one dobrotvorne, imaju svoju administraciju i logistiku bez koje ne bi mogli funkcionirati, pa i svoje troškove.

Izbjegavajte osobne pozive na pomoć koji vam stižu e-mailom (ili onih koji vam čak zakucaju na vrata); veća je vjerojatnost da se iza njih krije neki od zloglasnih nigerijskih spamera (ili najobičniji žicar pred vašim vratima koji se pravi da je iz neke organizacije) nego stvarni stradali s Haitija. Donirate li novac dobrotvornim organizacijama, provjerite koliko su njihovi predstavnici stvarno prisutni na mjestu nesreće, a najjednostavnije rješenje je ne uplaćivati novootvorenim internetskim stranicama za pomoć, nego dati nekoj od etabliranih organizacija koje su već dokazale i svoje dobre namjere i poznavanje situacije i logističku opremljenost (Crveni križ, zaklada Yele Haiti Wyclefa Jeana koja je već pomagala u Haitiju i ima infrastukturu, pa je jedna od uistinu rijetkih čija je tvrdnja o stopostotnoj uplati Haitiju uvjerljiva...).

Dajte pomoć, dajte svakako, za Boga miloga dajte, ljudi su u teškoj nevolji, ali pri tome svakako koristite i pamet. Nemojte dopustiti da vas to što ispravno davanje nije tako jednostavno odvrati od dobročinstva, tim ljudima se mora pomoći. Obratite pozornost: najjednostavnije i najbolje rješenje je uplatiti novac.

Ako pak dajete prilog "u naturi" (hrana, odjeća), pazite na to da dajete nešto što je stvarno potrebno, i potrebno odmah. Humanitarne organizacije hrpu donacija koje pristignu nakon neke nesreće u internom žargonu zovu "drugom katastrofom" jer sortiranje, obilježavanje i transport takve pomoći oduzima vrijeme osoblju koje je neophodno potrebno za druge poslove, a transport pomoći često zakrči ionako preopterećene opskrbne puteve. Da je "put u pakao popločan dobrim namjerama", dokazali su američki dobrotvori koji su stradalima od tsunamija 2004. u tropske krajeve Azije poslali – tople šalove i kapute.

Komentara 2

NX
nevidljiv_x
14:14 14.01.2010.

Ok u redu je pomoci narodu koji je zaista postradao ali zasto da novce dajem americkim ili zidovskim humanitarnim organizacijama?Onda ispada da su gradjani te zemlje to dali>? Bog!

TU
tupslav
02:53 15.01.2010.

Prozirni, posalji meni, ja cu se pobrinuti da naša Kroejša dobije kredit..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije