Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON POTRESA

“Crveni” račune za vodu, plin i smeće neće plaćati od svibnja

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
15.04.2020.
u 09:47

Tek će se na računima koji će stići u svibnju vidjeti Bandićevo obećanje o neplaćanju komunalija jer uplatnice pristigle ovog mjeseca one su za prošli, a do potresa, odnosno tog kobnog 22. ožujka, u nekretninama se najnormalnije živjelo i trošilo.

Stigao travanj, s njim i novi računi, a bome i brige za Zagrepčane koji su u potresu ostali bez doma, ali ne i bez uplatnica koje na plaćanje čekaju u kaslićima.

– Rekao je da nećemo platiti ništa jer u stanovima ne živimo, a evo, plin, voda i komunalna naknada najnormalnije se trebaju podmiriti – požalili su se stanari iz centra podsjećajući na izjavu gradonačelnika Milana Bandića tri dana nakon što je potres od 5,5 po Richteru pogodilo metropolu.

Pisat će “0 kuna”

A rekao je, u pravu su.

– Ono što možemo prvo napraviti u ovom trenutku jest da sve zgrade i kuće koje su dobile markicu da su privremeno neuporabljive ili neuporabljive oslobodimo plaćanja režija svih trgovačkih društava koje isporučuju javnu uslugu, poput Holdinga, komunalne naknade i pričuve – govorio je 25. ožujka prvi čovjek Grada, a mi ćemo se najprije malo zadržati na potonjem jer pričuva je nešto što će stanari sigurno plaćati pa makar u svojim stanovima ne živjeli godinama. Osim ako se međusobno ne dogovore da s tim prestaju jer riječ je o isključivo privatnom budžetu suvlasnika pa samo oni mogu odlučivati o plaćanju ili neplaćanju. Ili, da bude sve posve “plastično”, ni Grad ni država veze nemaju s pričuvom, a osloboditi stanare tog danka moglo bi se samo tako da je netko uplaćuje umjesto njih. A Grad to, neslužbeno doznajemo, neće napraviti.

Oštećenja u centru Zagreba nakon potresa
1/56

Što se ostalih režija tiče, kažu u gradskoj upravi, oslobađanje od plaćanja treba pričekati do sljedećeg mjeseca. Točnije, tek će se na računima koji će stići u svibnju vidjeti Bandićevo obećanje o neplaćanju komunalija jer uplatnice pristigle ovog mjeseca one su za prošli, a do potresa, odnosno tog kobnog 22. ožujka, u nekretninama se najnormalnije živjelo i trošilo, što vode, što struje, što plina. Dio u kojem se obećanje neće ostvariti potpuno onaj je u kojem je gradonačelnik rekao da troškova neće biti ni za one u djelomično uporabljivim zgradama. Računi se, kažu u Holdingu, neće obračunavati samo za objekte koji su označeni kao neuporabljivi.

– Svi koji imaju crvenu markicu dobit će storno računa, ali cijeli proces je još u tijeku pa je moguće da će neki koji su u međuvremenu dobili crvenu markicu dobiti i račun – kaže Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave zagrebačkog komunalnog diva iz kojeg će i dalje svima stizati uplatnice, samo što će na njima pisati “0 kuna”.

– Plin i voda naplaćuju se po potrošnji, a odvoz otpada neće se naplaćivati onima koji nemaju potrošnje vode – ističe Ana Stojić Deban pa dodaje da će građane obavijestiti sljedećih dana s potpunom uputom u vezi s procedurom.

Zahtjev za struju

Postupak je, pak, već razradila Gradska plinara Zagreb – Opskrba, u kojoj je odlučeno da se neaktivna obračunska mjerna mjesta, bez obzira na to kakve je boje naljepnica na zgradi posrijedi, jednostavno neće naplaćivati.

– Privremeno će se obustaviti slanje obračuna i akontacijskih rata do stavljanja objekta u funkciju – kažu u Plinari pa objašnjavaju kako neće biti obračunana mjesečna fiksna naknada za razdoblje od dana proglašenja prirodne nepogode 23. ožujka do nastavka isporuke plina. Dakle, oni koji ne troše, plaćati neće ništa, a ostali, kako kaže Ana Stojić Deban, prema potrošnji. Što se, pak, struje tiče, u HEP-u nam kažu da stanari neuporabljivih zgrada i kuća mogu ostvariti promjenu iznosa akontacijskih rata.

– Potrebno je da korisnici HEP Operatoru distribucijskog sustava (HEP ODS) podnesu zahtjev za isključenje, demontažu, izmještanje mjernih mjesta ili drugi potreban zahvat, uz predočenje dokaza o oštećenju objekta uslijed potresa. Svaki će se zahtjev s valjanom dokumentacijom zasebno razmotriti i realizirati u interesu korisnika mreže. Nakon realizacije zahtjeva korisnika, HEP ODS će opskrbljivaču uputiti zahtjev za storniranje već izdanih mjesečnih novčanih obveza – kažu u HEP-u.

Ključne riječi

Komentara 4

IG
igorl
11:54 15.04.2020.

Ne razumijem zasto ljudi i dalje ko bogove gledaju politicare ko da smo ne u Jugi nego SJ.Koreji... Bandinjo moze dekretom ukinuti samo placanje holding stvari - komunalne naknade, odvoza smeca i vode. Tocka. Pricuva je dogovor i zajednicki fond stanara. Ak se dogovorite ne placat - ne morate, ali zaboravite struju u stubistu / odrzavanje komunalnih prostojija i bilo kakve popravke. HEP - mozes otkazat brojilo ili ga zapecatit. Ali onda budes platio ponovno pustanje struje nekih 2000 kn, pa ti razmisli, a mozes jednostavno ne placati, pa platiti po obracunu. Plin isto tako. Ostalo sve su populisticke floskule koje narod zeli cuti jer zele da netko umjesto njih misli, radi i vodi ih za rukicu.

BU
butkof
10:23 15.04.2020.

Kako stvari stoje plaćati će sve ono što ima brojilo, struja, voda, plin, telefon. Jedino rješenje je privremeno uklanjanje brojila i oslobođeni ste računa. Svi koji smatraju da nema osnove za naplatu usluga pisati prigovor s debelim dokazom o pogrešci Grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije