Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČRNOMEREC

Črnomerec: Na mjestu ciglane poslovne zgrade i sportska dvorana

25.11.2008.
u 01:07

I gradsku četvrt Črnomerec u budućnosti očekuju značajne promjene, a najvažnije su gradnja Trga pravde na mjestu vojarne na Selskoj cesti, uređenje Grmoščice te prenamjena područja ciglane na tramvajskom okretištu i samog terminala.

Na Črnomercu su većinom obiteljske kuće, osobito u brdskom dijelu. Uz Ilicu prevladavaju zgrade mješovite, pretežito stambene namjene, a s obzirom na to da je taj dio već izgrađen, investitorima ne ostaje previše mjesta za gradnju stanova. Urbanisti su predvidjeli da se sadašnja visoka gradnja u južnom dijelu Črnomerca može obnoviti i urediti.

S obzirom na to da je dio područja na klizištu, da ima mnogo zelenila, a Črnomerec se nastavlja na stari dio grada, postoje mnoga pravila koja bi trebala zauzdati graditelje. Zaštićena gradska park-šuma Grmoščica u zapadnom je dijelu četvrti. Grad će za nju morati raspisati urbanističko-arhitektonski natječaj po kojemu će se urediti. Cilj je da Grmoščica bude važna za cijeli grad, pa će ona dobiti sportsko-rekreacijske sadržaje.

Oko parka Grmoščica mogu se graditi samo stambene zgrade. Njihova je visina ograničena na tri etaže. Jednaka je situacija na području Mikulića i na području Vrhovec – Jelenovac čiji je krajolik također zaštićen. Još su stroži kriteriji za gradnju na Završju, na Müllerovu bregu, u Mikulićima i Lukšićima. Tamo je dopušteno izgraditi podrum, jednu etažu i potkrovlje ili uvučeni kat. Bez obzira na stroga pravila, urbanisti su vjerojatno, dopustivši gradnju na Müllerovu bregu, stavili na kocku sve kuće jer su tamo u više navrata kuće pucale i klizile.

Za Müllerov breg morat će se izraditi urbanistički plan uređenja, kao i za područje neposredno ispod njega, gdje su ciglana i okretište tramvaja. UPU-om će se definirati izgled novog terminala javnog prijevoza, a područje će imati poslovno-stambeni značaj s višenamjenskom sportskom dvoranom. U istočnom dijelu četvrti Črnomerec, koji se nadovezuje na blokove Donjeg grada i Trešnjevke, dopušteno je graditi zgrade do četiri etaže. Budući da nema slobodnih parcela, moguće je rušiti stare zgrade, ali se zamjenske moraju izgraditi na istom mjestu ili neposredno do srušenih te moraju zadržati isti izgled i namjenu.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije