Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kompromis

Crkva na Savici gradit će se uz savski nasip

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
15.08.2019.
u 22:21

Lokacija u parku crkveno je zemljište, a ona uz nasip gradsko pa je potrebna zamjena, a mora se promijeniti i GUP s obzirom na to da je namjena nove parcele sportsko-rekreacijska

Umjesto u crkvi, vjernici na zagrebačkoj Trnjanskoj Savici jučer su Veliku Gospu slavili u predvorju škole. Dvadeset je godina napunila Župa blaženog Alojzija Stepinca, no unatoč obećanjima ni danas nema svoj prostor već “posuđuje” onaj OŠ Jure Kaštelana.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti jer su se prekjučer na sastanku našli zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a jedna od tema bila je upravo gradnja crkve za župljane na Savici. Naime, za listopad je dogovoreno potpisivanje predugovora za lokaciju svetišta bl. Alojzija Stepinca, koje bi bilo okupljalište za lokalne vjernike. Crkva bi bila dugo iščekivani duhovni dom za vjernike, a ovaj put predložena lokacija ne bi bila ona sporna, u kvartovskom parku, koja je svojedobno izazvala prosvjede, nego na prostoru koji je prije dvije godine predložio mjesni odbor Savice, južno od Prisavlja i parka na Savici, a sjeverno od savskog nasipa.

– Na tom području nalazi se parcela od oko 30.000 kvadrata. Namjera nam je bila da se dio te parcele iskoristi za gradnju crkve i to smo prije dvije godine predložili jer vjernicima ipak treba crkva – rekao nam je predsjednik mjesnog odbora Trnjanska Savica Ante Gracin.

I dok je župnik Antun Vukmanić jednostavno rekao da čeka rješenje i nada se najboljem, iz crkvenih izvora neslužbeno doznajemo da je područje u blizini nasipa doista moguća lokacija budućeg svetišta, kao i da se između Crkve i Grada aktivno radi na konkretnom rješenju kojim bi bile zadovoljene potrebe vjernika.

No da bi ondje počeli radovi prvo je potrebno pripremiti zakonske preduvjete. Lokacija u kvartovskom parku, na kojem je objekt prvotno planiran, bila je upisana kao crkveno zemljište, dok je ono južno od Prisavlja gradsko pa treba napraviti zamjenu. Mora se promijeniti i Generalni urbanistički plan (GUP), s obzirom na to da je namjena nove lokacije za crkvu sportsko-rekreacijska, odnosno mješovita, a trebala bi biti javne, društvene i vjerske namjene.

Međutim, u prvotnom prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a, za koji je javna rasprava završila prije dva dana, nije predviđen prostor za crkvu na Savici. Ipak, sudeći po nedavnom sastanku gradonačelnika i kardinala, očito je da će gradska uprava crkvu blaženog Alojzija Stepinca uvrstiti u dokument.

Podsjetimo, prije nekoliko godina park u središtu naselja bio je predviđen za novu crkvu, zbog čega je organiziran niz kvartovskih prosvjeda i peticija, a odustalo se jer je gradonačelnik odlučio da neće graditi protiv volje građana.

Komentara 9

Avatar Vucibatina
Vucibatina
14:31 16.08.2019.

Zapušteni domovi umirovljenika ,vrtići i škole ?

DO
dopizdilomi
11:11 16.08.2019.

Predlažem grdonačelniku da gradnju kompletno financira on s novcima poreznih obveznika grada.

Avatar Semper_fidelis
Semper_fidelis
08:10 16.08.2019.

umjesto vec sad uredenog , modernog , svrsishodnog parka sa crkvom mi stanovnici i dalje imamo livadu koja sluzi kao sraona za pese a i za pojedine krkane vlasnike tih istih pesa. Bljak. Hocemo svoju župu i ureden park !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije