Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'nagazne mine'

Čistite li za svojim psom? Oni koji ne čiste izmet pse izvode navečer

psi (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.03.2013.
u 12:29

Koliko taj izmet truje nas i našu djecu? Svi ugazimo u njega, unosimo ga u stanove, pita se čitatelj

Svi su se digli na noge nakon što su gradom sustavno počeli trovati pse, no nitko se nije pitao zašto se to događa. Volim pse, ali vjerojatno su nekomu dozlogrdile hrpe izmeta koje se mogu naći na svakom uglu. Koliko taj izmet truje nas i našu djecu? Svi ugazimo u njega, unosimo ga u stanove, pa čak i kad kćer vodim u vrtić gotovo svaki drugi put čistimo joj tenisice – kaže čitatelj iz Sopota koji se žali na neurednost zelenih površina oko dječjeg vrtića u tom naselju.

Skrivaju se

Da je tako potvrđuje i Andrea Motušić, koja svakodnevno onuda šeće sa svojom škotskom ovčarkom.

– Uvijek pokupim za njom, no većina to ne čini. To nije ništa drugo nego loš odgoj, zbog kojeg ispaštaju ostali. Koliko puta mi se samo dogodilo da, ne gledajući, stanem u izmet – kaže Andrea. Slično svjedoče i vlasnici pasa u obližnjem parku za pse u Utrinama.

– Oni koji dolaze na šetalište gotovo uvijek pokupe izmet za psima. No sve okolne ulice su njime krcate, bez obzira na to radi li se o zelenoj površini ili nogostupu – kaže Tatjana Turek koja ondje voli otići sa kćerinim psom, te dodaje da kada i pokupi za psom, kante za pseći izmet nema kilometrima u blizini. Oni koji ne kupe za psima izmet u park dolaze navečer, kada padne mrak, a u prilog im ide i nedostatak uličnih svjetiljki, zbog kojih je park u mraku. Svi šetači govore isto – jednako kao što se ljude treba odgojiti, i psa treba naučiti ponašanju.

– Nisu krivi psi, već ljudi. Oni su primitivci, a ne životinje – kaže prijatelj gospođe Turek Anto Dubravac. Da se onečišćenje za psom kažnjava znaju dobro i oni, no i krivci za onečišćene livade. Ipak, rijetki su komunalne redare koji su zaduženi za kažnjavanje vidjeli da to i čine.

– Kazne postoje, ali nisam nikad vidjela da se i provode – kaže Irena, također posjetiteljica parka u Utrinama.

Propisane kazne

Prema Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca, kazna za onečišćenje površine iznosi 600 do 1000 kuna, a najviši iznos plaća vlasnik psa uhvaćen nekoliko puta u prekršaju. To će se dogoditi u slučaju da komunalni redar uspije legitimirati vlasnika.

– Odbije li vlasnik psa dati isprave, komunalni redar je nemoćan, no stoga u kontrolu, koja se redovito obavlja, u posljednje vrijeme idu u pratnji policije – kazao je Mate Kraljević, pomoćnik pročelnika za komunalno redarstvo.

Komentara 16

MA
matador007
12:49 12.03.2013.

Gospodin je rekao istinu od riječi do riječi. 80% ljudi koji šeću te pse imaju ih samo jer je to postala stvar prestiža i to se mora imati,a ne zbog istinske ljubavi prema tim prekrasnim stvorenjima.

X3
xstone 35
12:56 12.03.2013.

dođite u Zaprešić, sve sami lubitelji životinja a nitko da očisti za svojim ljubimcem.

MA
margaritas
13:11 12.03.2013.

u mojoj zgradi u zaprudu prije 38 godina bila su samo 2 psa sada ih ima 30 i bas nitko ne cisti za svojim psom samo 1 stanar ide u park za pse u utrinama koji je preko puta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije