Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za stvarnu potrošnju

Čipiraju se kante. Je li to korak ka pravednosti u naplati otpada?

otpad Bandić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
29.02.2016.
u 14:05

Čistoća ne otkriva kad će projekt biti gotov i koliko ćemo plaćati. Sustav čipiranja spremnika ispituje se, kažu u Holdingu. Građani očekuju da će se utvrditi koliko tko otpada proizvodi i da će prema tome toliko i platiti

Čistoća je počela čipirati kante za otpad, što bi trebalo voditi pravednijoj naplati odvoza otpada.

Kako su nam šturo odgovorili da “ispituju sustav čipiranja spremnika za prikupljanje miješanog komunalnog otpada”, no daljnje detalje – odnosi li se to samo na kante za obiteljske kuće, kada će čipiranje biti gotovo i hoće li to za građane značiti da će platiti odvoz za onoliko otpada koliko proizvedu –nismo dobili. Ova Holdingova podružnica nas je zamolila za strpljenje. 

Realniji izračun

Otkad je počela podjela kanti za otpad obiteljskim kućama i otkada je uvedena nova formula za izračun cijene odvoza, građani su u svim dijelovima Zagreba nezadovoljni. Smeta im što nisu imali izbora birati broj odvoza otpada mjesečno, već im je nametnut odvoz tri puta tjedno te su im podijeljene kante od 120 litara iako su tražili 80-litarske

Tako je dio stanovnika Trnja odbio potpisati ugovore s Čistoćom jer su se bojali da bi im se, osim što je u ugovoru naveden odvoz od tri puta tjedno, s vremenom i sadašnja formula koja sadržava volumen od 80 litara mogla biti zamijenjena volumenom kanti koje su doista dobili, a to je 120 litara. 

Voditeljica Čistoće Marina Lovrečki ranije je poručila Trnjanima da manje kante nisu ni tražili, što je opovrgnuo vijećnik Krešimir Končić sa zaključcima Vijeća četvrti Trnje i Mjesnog odbora Staro Trnje iz svibnja i lipnja prošle godine. Sada Končić ističe da podržavaju nastojanja Čistoće da čipiraju kante, ako to bude značilo vođenje evidencije koliko su puta koju kantu ispraznili te ako se prema tome bude radio izračun koliko korisnik treba platiti odvoz otpada. 

Čipiranje je jedan od dobrih modela ako znači vođenje evidencije ispražnjenih kanti i pravednu naplatu

Krešo Končić

vijećnik na Trnju

Borbu vode protiv nepravedne naplate vode i u Brezovici, Sesvetama, Sesvetskim Selima i Dubravi. Klara Jasna Žagar već gotovo godinu dana vodi “bitku” samostalno te preko Mjesnog odbora Gajišće i Vijeća četvrti Sesvete, da se u njihovoj ulici uvede odvoz otpada jednom tjedno za kuće i dva puta tjedno za zgrade. 

– U Odluci o prikupljanju komunalnog otpada jasno piše da se komunalni otpad odvozi tri puta tjedno, ali da nadležno tijelo može odrediti da se broj tjednih odvoza, u cijelom gradu ili u njegovim određenim dijelovima, uredi na drugačiji način, sukladno realnim potrebama – ističe K. J. Žagar. 

Bit će i više recikliranja

Još početkom prošle godine Vijeće četvrti Sesveta, pod pritiskom sugrađana iz njihova kvarta, predložilo je Čistoći da se uvede čipiranje kanti, a kako bi se mogao očitati broj odvoza otpada te u konačnici naplatiti realna cijena odvoza otpada. Branka Seissel već se dugo zalaže za čipiranje kanti kako bi se postigla pravednost u naplati te da onaj tko proizvede više otpada i plati više, a tko manje, da taj dobije i manji račun

Sigurna je da bi niži računi ponukali sve na reciklažu i razdvajanje otpada kako bi što manje smeća ostalo u kanti za miješani komunalni otpad.

– Ako je Čistoća počela s čipiranjem, na obzoru je tračak pravednosti za nas korisnike. Mjerenjem stvarno odvezenih količina miješanog otpada čipiranjem Čistoća će skinuti sa sebe stigmu nepravednog naplaćivanja usluga. Za potrošnju plina, vode ili struje plaćamo koliko smo potrošili – kaže B. Seissel ističući da Zagreb ne treba otkrivati toplu vodu jer su, primjerice, u Crikvenici kante čipirane već deset godina. 

Komentara 18

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
17:33 29.02.2016.

Jedino čipirane vrećice. Sve drugo nema smisla

HE
herojulice
15:26 29.02.2016.

Iza ćipiranja dolaze nova vozila koja će odmah vagati otpad s računalima i dodirnim zaslonima. Nakon toga raspisuje se natječaj za zaposlenike čistoće s uvjetima baccalaureus jer će zaposleni morati znati se služiti računalom i morati imati položen državni stručni ispit.

BU
Bubalamala
17:51 29.02.2016.

Nije to za Hrvate, opet če smeča biti u prirodi,šumama i dolcima. Nama treba obavezna mjesečna naplata, ipak je to Balkan !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije