Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još 30 dana do Sveučilišnih igara

Ceremoniju otvaranja na Mladosti režirat će Krešimir Dolenčić

09.06.2016., Zagreb -  Zrinko Custonja, predsjednik Udruge Europske sveucilisne igre Zagreb-Rijeka 2016.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
13.06.2016.
u 12:19

Čak 5000 sportaša iz cijele Europe u Zagreb i Rijeku dolaze s 500 sveučilišta, a natjecat će se u 21 sportu.

Slatke brige. Od onih hoće li maskota Hrki imati dobru frizuru na otvaranju Igara do malo složenijih pitanja poput koordinacije smještaja i prijevoza za sudionike. No sve su to uistinu samo završni detalji koje treba dotjerati, tvrde organizatori Europskih sveučilišnih igara do kojih je ostalo još točno – 30 dana. Saznali smo stoga od Zrinka Čustonje, predsjednika Udruge Europskih sveučilišnih igara, kako teku završne pripreme, ali i kako je izbjegnut skandal koji se posljednjih mjesec dana vezao uz Igre.

Čak 21 sport

– Bio je upitan nastup hrvatskih sportaša na Igrama jer Ministarstvo nije na vrijeme uplatilo kotizaciju za njih – objasnio je Čustonja i potvrdio kako su svi problemi baš ovih dana riješeni pa će na Univerzijadi nastupiti 860 hrvatskih sportaša. Oni će od 12. do 25. srpnja odmjeriti snage s čak 5000 sportaša iz cijele Europe koji u Zagreb i Rijeku dolaze s 500 sveučilišta, a natjecat će se u 21 sportu.

– Pripreme traju od 2013. kada smo dobili domaćinstvo i definitivno smo spremni – govori Čustonja i ističe kako na realizaciji Igara radi više od 300 ljudi kojima će se pridružiti još 1500 volontera kada manifestacija počne. A za otvaranje se priprema pravi spektakl na stadionu Mladosti. Igre će otvoriti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a ceremoniju će režirati Krešimir Dolenčić koji je sudjelovao i u planiranju otvaranja Univerzijade 1987. godine.

– Ipak je ovo najveće sportsko događanje u Hrvatskoj dosad – rekao je Čustonja i priznao kako su usporedbe s Univerzijadom ‘87. neizbježne što je, zapravo, pozitivno.

– Tada je grad oživio, to događanje svi pamte i, ako sada ponovimo tu atmosferu, bit će to uspjeh – kazao je Čustonja i objasnio da je glavna razlika u tome što je 1987. većina sredstava uložena u sportsku infrastrukturu, a sada je odlučno da se većina od 500 milijuna kuna, koliko su Igre stajale, uloži u studentske domove koji će ostati studentima u naslijeđe.

Sve je besplatno

– 400 milijuna kuna povučeno je iz europskih fondova, a ostatak iz proračuna, no izračunato je da će se čak 10 puta više sredstava vratiti u proračun – istaknuo je Čustonja te dodao da su sva sportska i zabavna događanja besplatna za sve.

Kako kaže, sveučilišni sport u Hrvatskoj nije popularan kao u Europi i nada se će Igre to promijeniti te privući publiku. •

Komentara 1

Avatar Cat
Cat
14:07 13.06.2016.

Najveća tragedija je ako sam dobro čula da atletike nema u programu. Zaista jadno da nemamo teren za kraljicu sportova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije