Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut Ruđer Bošković

Centar za informatiku i računarstvo - oni su majstori za projekte EU

Centar za informatiku i racunarstvo
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
13.03.2015.
u 20:35

Najmanji su odsjek na Ruđeru, ali su izradili i dobili novac za čak 19 projekata

Centar za informatiku i računarstvo najmanji je i najmlađi odsjek na cijelom Institutu Ruđer Bošković, ali kada je riječ o europskim projektima, nema im ravnih.

Raritet u Europi

Imaju nevjerojatnih 19 europskih projekata vrijednih nekoliko milijuna eura po čemu su prvi po brojnosti i produktivnosti na cijelom Institutu. Raritet su i u cijeloj Europi jer nema puno grupa sa samo deset zaposlenih čiji projekti redovito dobivaju zeleno svjetlo. Glavni i odgovorni koji se krije iza takvog uspjeha Ruđerov je znanstveni savjetnik Karolj Skala, koji se i sam šali da je ipak "malo pretjerao" kada su u pitanju europski projekti. U svom je uredu u drugom krilu IRB-a cijelu jednu ladicu u ormaru popunio svim dobivenim europskim projektima za koje je aplicirao od 2003. do danas.

Među njima je veliki nacionalni projekt CRO GRID zahvaljujući kojem se danas na Institutu nalazi nacionalno grid čvorište zajedno s europskim grid sjedištem u koje stiže velik broj znanstvenih izračuna europskih znanstvenih institucija u kojima se računaju ekološke simulacije, meteorološka stanja, razni molekularni izračuni, složene simulacije u svemiru, dizajniraju lijekovi... Drugim riječima ostvaruje se eScience podrška pri rješavanju složenih znanstvenih izračuna u zemlji i Europi.

– Prije je za provođenje takvih izračuna bilo potrebno i tisuću sati. Danas je, zahvaljujući distribuiranom računarstvu kojim se mi bavimo, te složene znanstvene izračune moguće riješiti u sat vremena – objašnjava Skala.

Ponosni na uspjeh

Profesor Skala stoji i iza prvog financiranog europskog EU FP6 projekta u Hrvatskoj koji je na IRB-u dobio europski novac dok Hrvatska još nije bila ni kandidatkinja za članstvo u EU.

– Mogli smo u to vrijeme biti samo promatrači bez sufinanciranja rada na projektu. Međutim, svi članovi konzorcija s kojima je naš centar sudjelovao u tom FP6 projektu prepoznali su našu poziciju i poduprli naše sudjelovanje uz financiranje. I mi smo novac dobili iako Hrvatska tada nije bila u situaciji da dobiva novac iz projekata EU – prisjetio se prof. Skala.

Posebno je ponosan i na posljednja tri dobivena projekta u sklopu programa Horizon 2020. preko kojeg Europa "daje" čak 80 milijardi eura za istraživanja i inovacije.

– Prijavili smo tri Horizon projekta i sva tri su prošla. To su projekti koji razvijaju kompleksnu arhitekturu i programsku podršku u području znanstvenog računarstva u oblaku (eScience Cloud Computing). Financirani su sa 21 milijun eura, od čega znatan dio pripada Institutu, odnosno Centru i zahvaljujući njima planiramo uskoro zaposliti i pet novih mladih inženjera koji se žele priključiti projektnom radu u centru na IRB-u – kaže prof. Skala.

Komentara 1

MI
miso
07:02 14.03.2015.

Čestitam gospodinu Karolju Skali, njegovoj ekipi i cijelom Institutu! Ovih dana smo obavješteni da je pokrenuta akcija imenovanja nove mjerne jedinice za izotope, nazvane u čast velikog znanstvenika iz 18. stoljeća, rođenog Dubrovčanina (1711) i isusovca Ruđera Josipa Boškovića. Too je značajan projekt za našu znanost, povijest, tradiciju, kulturu i budućnost, pa će biti prigode i za ovu krasnu ekipu da se uključe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije