Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Užitak za sva osjetila

Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva

Čari zagrebačke jeseni
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
07.09.2020.
u 14:55

Jesen kuca na vrata i donosi jedno sasvim drugačije iskustvo Zagreba i okolice – iskoristite dane pred nama koji su i dalje topli, ali ne onako nepodnošljivo sparni kao ljeti, uživajte u raskošnoj i zlatnoj prirodi, udahnite miris pečenih kestena i otkrijte čari ukusnih jesenskih plodova.

Ima nešto osobito u jesenjem šuštanju lišća dok prolazite Zrinjevcem, pjesmi uličnih pjevača u srcu grada, parkova okupanih suncem u kojima možete upijati mirise jeseni i uživati u očaravajućim bojama prirode. Iskoristite period pred nama za otkrivanje ljepota jeseni u metropoli i odvažite se na nova iskustva sakupljanja šumskih plodova koja ćete poželjeti pretvoriti u tradiciju.

Najprepoznatljiviji simbol jeseni

Kada se ulicama počne širiti miris pečenih kestena, znate da je stigla prava jesen. Stabla kestena ukrašavaju parkove i vrtove svojim bogatim krošnjama, a njihovi mirisni i ukusni plodovi favorit su mnogih zahvaljujući posebnoj strukturi te slatkom i blagom okusu. Vjerujemo da ste dosad imali priliku kušati ovu jesensku poslasticu, no jeste li se ikad okušali u njihovom branju?

Kesten je dovoljno zreo ako se lako izvadi iz čahure i ima glatku površinu
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Kraj rujna i početak listopada idealan je period za branje kestena, što se čini kada plod padne sa drva i kada bodljikava čahura u kojoj se nalazi malo posmeđi. Strasni berači najradije biraju šume kestena duž Medvednice, no kestene možete pronaći u šumama iznad gotovo svih zagrebačkih naselja pod gorom pa ih možete brati primjerice iznad Mikulića, Kustošije, u Dotrščini ili na Bizeku, a najiskusniji će vam reći da su najslađi oni iznad Markuševca i Trnave. No, odlučite li otići u šumu, za branje kestena potrebna je dozvola, a nju možete zatražiti osobno, poštom ili e-mailom u podružnici Hrvatskih šuma kojoj pripadate. Godišnja dozvola izdaje se bez naknade, a dnevno možete nabrati do 10 kilograma kestena za osobne potrebe.

Ukoliko pak preferirate „doći na gotovo“ i uživati u kestenima koje su ubrale i pripremile iskusne ruke, diljem Zagreba i okolice pronaći ćete popularne kestenijade poput one Zelinske. Uz tradiciju dugu preko dva desetljeća, za ovu kestenijadu u Kladeščici kod istoimenog planinarskog doma karakteristično je zajedničko branje i pečenje kestenja uz druženje i degustaciju brojnih specijaliteta. U vrijeme kestenijade moći ćete razgledati i srednjovjekovnu utvrdu Zelingrad uz stručno vodstvo Vitezova Zelingradskih te prošetati poučnom stazom i uživati u prigodnom zabavnom programu.

Čudesan svijet gljiva

Druga prepoznatljiva jesenska poslastica svakako su gljive kojima posebno pogoduje obilje pljuskova pa najbolje rastu s dolaskom kišnih dana u rujnu i listopadu. Ne kaže se bez razloga da nešto raste kao gljive poslije kiše, a one počinju rasti već dva dana nakon pljuskova, dok se u veliku berbu može ići nakon otprilike deset dana. Za sve ljubitelje šumskih plodova koji su u potrazi za novom avanturom, bliži se idealan period za uzbudljiv pohod na gljive kojih se može naći dosta ako znate gdje tražiti.

Vrganj je najrasprostranjenija vrsta gljiva u našim šumama
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Top lokacije za branje gljiva u Zagrebu i okolici su Sljeme, Žumberak, Kraljev vrh, Vukomeričke gorice i Pisarovina, a preporučujemo da u šumu krenete što ranije ujutro kako bi stigli prije drugih berača. Najpopularnije vrste gljiva za branje na našim prostorima su vrganji, lisičarke, crne trube i sunčanice, a najviše se treba paziti zelene pupavke jer samo jedna može usmrtiti čovjeka od 70-ak kilograma.

Branje gljiva zahtijeva izniman oprez pa svima koji se odluče na takav pothvat preporučujemo da prvih nekoliko puta nipošto ne idu sami, nego u sklopu organiziranih izleta raznih gljivarskih društava. Iskusni gljivari naučit će vas kako koja gljiva izgleda, koje su najukusnije, kako ih pravilno brati i koja je oprema za to potrebna. Još jedna prednost gljivarskih društava je to što njihovi članovi ne moraju tražiti dozvolu za branje, no ukoliko ishodite godišnju dozvolu za nedrvne šumske proizvode koja vam je potrebna i za branje kestena, za osobne potrebe možete dnevno sakupiti do tri kilograma gljiva.

Osim čitanja stručne literature, idealne lokacije za upoznavanje svijeta gljiva su izložbe koje se svake jeseni održavaju diljem Zagreba i okolice te Muzej gljiva koji se nalazi u samom središtu Zagreba i broji više od 1500 vrsta. Ukoliko ipak preferirate nabaviti gljive od iskusnih znalaca, ovom jesenskom poslasticom bogate su tržnice diljem Zagreba, a posebno se izdvajaju one na Dolcu, Trešnjevci i Kvatriću.

Prodaja gljiva na tržnici Dolac
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Ostale jesenske radosti i nezaobilazne lokacije

Još jedan prirodni simbol jeseni je kukuruz, pravo malo skladište energije zahvaljujući količini ugljikohidrata skrivenih u svakom zrncu. Posljednjih godina trend je saditi kukuruz na vlastitim terasama i balkonima jer, osim što stabljika vrlo efektno izgleda, posebno je zadovoljstvo ubrati plodove svojih ruku i kao poslasticu servirati pečene ili kuhane kukuruzne klipove.

Mnogima je omiljeni jesenski plod grožđe, koje su vinari ovih dana pretvorili u vino, no vi ga možete iskoristiti da bi od slatkih boba napravili džemove, sokove i marmelade s visokim udjelom hranjivih tvari. Za ovaj neodoljivi namaz u jesen su vam na raspolaganju i mandarine, jabuke, dunje i bundeve, koje su također sjajan izbor za juhe, variva, kolače, njoke i brojna druga ukusna jela. Idealna lokacija za kušanje specijaliteta od buče je najveselija i najposjećenija manifestacija u Ivaniću, Bučijada, gdje će vas treći vikend u listopadu dočekati prodajni sajam buča, bučinog ulja i ostalih eko-etno proizvoda, uz dodatni zabavni sadržaj poput igraonica za najmlađe, kazališnih predstava, izložbi i koncerata.

Bučijada u Ivanić-Gradu
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Uz atraktivne manifestacije diljem Zagreba i okolice, u jesen ćete moći uživati u beskrajnim šumskim prostranstvima koja nisu rezervirana samo za berače, nego i šetače koji vole provoditi slobodno vrijeme u očaravajućoj prirodi. Uz prekrasne šetnice diljem centra metropole, preporučujemo nekoliko dodatnih „alternativnih“ lokacija za gradske i prigradske šetnje. Pogled za pamćenje na sve četiri strane svijeta pružit će vam jedan od najboljih vidikovaca Medvednice u zapadnom dijelu grada, Meglenjak, koji za iznimno vedrog dana pruža vidik čak i do alpskih vrhunaca na granici Slovenije i Austrije. Druga nezaobilazna lokacija za sve ljubitelje zelenila svakako je park šuma Grmoščica u kojoj ćete susresti bicikliste koji uživaju u njezinim vijugavim stazama te otkriti nove atraktivne lokacije poput La Grme u kojoj se organiziraju bajkovita vjenčanja. Na zapadnoj strani ove park šume nalazi se uređeni vidikovac, dok vas na izlasku očekuju zeleni brdski krajevi i lijepo uređeni vrtovi.

Pogled na panoramu Zagreba sa vidikovca Parka sume Grmoščica
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Brzi bijeg u zagrljaj prirode omogućit će vam i park šuma Jelenovac, smještena nekoliko minuta od Ilice, idealna za šetnju i jogging u carstvu hrastova, bukvi i grabova. U čarobnim bojama i mirisima jeseni moći ćete uživati i u mnogima omiljenom parku Cmrok koji se smjestio na obroncima Medvednice u sjevernom dijelu grada, kao i na ugodnoj šetnici Dubravkin put koja Cmrok povezuje s Ilicom i idealna je za jogging ili vožnju biciklom. Tu su i Rokov perivoj koji spaja Donji i Gornji grad te predstavlja ljupki, mirom ispunjen kutak grada, zatim jedan od najljepših zagrebačkih parkova Ribnjak, te neizostavak park Maksimir čija je romantična šetnica mnogima omiljeni ritual i bijeg od gradskog asfalta. Ovu jesen posvetite obilasku poznatih i skrivenih kutaka zagrebačkog prstena i upoznajte novo lice jeseni koje će vam omogućiti da doista prodišete punim plućima.

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije