Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.01.2018. u 08:45

Bundek je ponos grada, ali i ostali parkovi u tom dijelu grada zaslužuju jednak tretman

Zelenilo, zelenilo i za kraj još malo zelenila. Na pitanje koja je glavna prednost života u Novom Zagrebu većina će njegovih stanovnika baš to navesti kao glavnu vrlinu njihova kvarta.

Ima tu naravno još puno “plusova”, no činjenica da se na svakom koraku može naći neka livada ili park uistinu je posebna. No sve to zelenilo na koje su Novozagrepčani ponosni, često im zadaje i glavobolje jer sa sobom nosi dva velika problema. Prvi je noviji i aktualni, a drugi je toliko dugovječan da se zapravo može reći da postoji toliko dugo koliko i sam Novi Zagreb.

Ono što u zadnje vrijeme muči građane jest činjenica da je sve više javnih zelenih površina ugroženo izgradnjom. Protiv betonizacije su se bunili (a ponegdje buna još uvijek traje) u Sigetu, Središću, na Kajzerici… Tema je to o kojoj se izrazito puno polemiziralo u javnosti zbog čega je u drugom planu ostao onaj “stari” problem, odnosno pitanje uređenja parkova u Novom Zagrebu. Iako se tamošnji stanovnici uistinu mogu pohvaliti zavidnim brojem zelenih površina, ne može se isto reći i za njihovo uređenje. Većina je tek pusta ledina, dio je već i obrastao, a oni koji su nekada i bili uređeni danas izgledaju zapušteno i oronulo. Svaka čast Bundeku koji je ponos gradskih vlasti, zbog čega ga se pazi i mazi, no Novi Zagreb ima još cijeli niz parkova koji zaslužuju isti tretman.

Za njihovu revitalizaciju već se godinama zalaže i Zagrepčanin Saša Šimpraga, koji je za novozagrebački zeleni pojas osmislio naziv Plava potkova te je pokrenuo inicijativu za njezino uređenje. U svojoj knjizi „Zagreb, javni prostor“ iznio je tezu kako je urbanistički još 1970-ih zamišljeno da se s južne strane Save reinterpretira poznatija Zelena potkova u donjem gradu. Ona je prekrasno uređena i predstavlja pravu zelenu oazu u centru, no njezina novozagrebačka verzija nikada nije potpuno realizirana te je prepuštena devastaciji. Može se zbog toga sada plakati, a možemo se i konačno pokrenuti jer da bi Plava potkova zasjala jednako kao i zelena, a potrebno je samo malo entuzijazma i volje.

Pogledajte video: Ovako će izgledati rekonstruirani zagrebački rotor

Komentara 5

BR
brodludjaka
01:57 06.01.2018.

Bundek danas, u odnosu na nekadašnju oazu ptica, mira i tišine, ne mogu se usporediti. Ovo danas nije tako lijepo.

Avatar Django
Django
20:29 05.01.2018.

Je.Ja se sjećam vremena kad je cijeli Novi Zagreb bio jedan park, sa puno malih jezeraca, a do tamo se iz grada dolazilo skelom. To su bila ekološki osviješćeni vremena, a ne ovo danas.

Avatar Niškorist
Niškorist
22:37 05.01.2018.

Nekad sam i ja bio mlad ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije